França
Internacional 18/09/2011

DSK renuncia a ser candidat a les primàries, però deixa obert el seu futur polític

L'exdirector gerent de l'FMI defensa la seva innocència en una entrevista a TF1. Es disculpa per haver faltat al seu compromís amb els francesos

Redacció
3 min
DSK durant la seva entrevista a TF1 / AFP

BarcelonaDominique Strauss-Kahn, exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) assegura que és innocent en l'escàndol sexual de què se'l va acusar als Estats Units. Ha assumit, però, que ha comès "una falta moral" davant dels francesos. "Volia ser candidat i crec que l'esquerra té coses a dir en la situació actual", ha dit sobre el seu futur polític. "Martine Aubry és una amiga, però no m'implicaré a les primàries", ha afirmat. "No sóc candidat de res. Em prendre el temps per reflexionar, però tota la meva vida he estat al servei del bé públic: ja veurem".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"S'han dit moltes coses, però no hi ha cap indici de violència, com assenyala l'informe de la fiscalia: ha estat una debilitat", ha afirmat. DSK s'ha defensat de les acusacions assegurant que la presumpta víctima, Nafissatou Diallo, la cambrera de l'hotel Sofitel de Nova York, "ha donat tantes versions dels fets" i ha afirmat que "tota la història és mentida". L'exdirector genent de l'FMI ha dit que els càrrecs s'han arxivat perquè "no hi havia cap prova material, ni declaració creïble ni cap acusació que es pogués sostenir". DSK ha acusat Diallo de buscar un benefici econòmic en el cas.

DSK ha trencat un silenci de gairebé quatre mesos, des que va ser detingut a l'aeroport de Nova York per una presumpta agressió sexual, i ha volgut donar la cara a la televisió francesa, només unes setmanes després de retornar a París. Entrevistat per Claire Chazal en l'informatiu del vespre de TF1, DSK no ha volgut esperar que es resolguin els processos judicials que té oberts als Estats Units, on continua el judici civil per la demanda interposada per Nafissatou Diallo, ni els que s'han obert a França, on l'escriptora Tristane Banon l'acusa també d'haver intentat violar-la el 2003. DSK va ser exonerat el 23 d'agost de tots els càrrecs penals que se li imputaven als Estats Units. DSK ha qualificat "d'episodi inventat" l'acusació de Banon, per la qual ha interposat una denúncia per calúmnies.

"Anne és una dona extraordinària", ha dit DSK de la seva esposa, Anne Sinclair. "Li he fet mal i ho sento". El socialista francès també ha justificat les condicions de la casa que va llogar quan se li va concedir la llibertat condicional, per raons de seguretat i per la pressió dels periodistes. "Comprenc la reacció que aquestes acusacions han tingut entre les dones, i he pagat un preu car", ha afirmat. "En aquests quatre mesos he vist el mal que he causat a molta gent i he reflexionat: les llibertats que em prenia [en relació amb les dones] les he perdut".

Sobre la crisi econòmica, DSK s'ha referit a la crisi ecològica i a l'atur: "Si no es prenen mesures, d'aquí a 25 anys Europa serà un desert d'atur". Sobre la situació de Grècia ha recomanat "reduir el deute a qualsevol preu, menys el de l'estagnació, i s'ha mostrat partidari de "la implicació de la resta de països europeus en assumir les pèrdues". "Els dirigents europeus han de prendre decisions ràpides: els temps de la política no són els de l'economia. El problema dels governs europeus és que fan poc o massa tard, i sovint poc i tard".

L'escàndol en què s'ha vist immers l'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) ha capgirat la política francesa: DSK era el candidat preferit del Partit Socialista i el més ben posicionat per disputar les presidencials de 2012 a Nicolas Sarkozy. En ple procés d'eleccions primàries, els diferents candidats s'han desmarcat de l'exministre però la seva carrera política encara no es dóna definitivament per tancada. En una enquesta publicada avui per Le Journal de Dimanche el 56% de francesos diu que voldria que DSK anunciés en aquesta entrevista la seva retirada.

stats