Publicitat
Publicitat

MÓN

El primer ministre egipci afirma que els disturbis són "un complot" contra el país

L'esclat de violència entre els cristians coptes i l'exèrcit al Caire ha deixat ja 24 morts i 193 ferits. Són els disturbis més grans des de la revolució contra Mubarak.

El primer ministre egipci, Esam Sharaf, ha dit en un discurs a la nació que els greus disturbis de diumenge entre l'exèrcit i els manifestants cristians coptes formen part d'un complot contra el país. Per aquest motiu, ha apel·lat a la unitat nacional.

Sharaf ha fet aquestes declaracions després que 24 persones morissin, almenys 19 d'aquestes civils, i unes 213 en sortissin ferides en els enfrontaments, segons l'últim recompte oficial de víctimes.

"Egipte ha viscut hores difícils i complicades", ha reconegut Sharaf després de visitar la zona de Maspero, lloc on se celebrava la manifestació de coptes que han acabat en un bany de sang.

Sharaf ha considerat que l'amenaça més greu per a la seguretat d'Egipte és que es trenqui la unitat nacional i neixi la discòrdia entre cristians i musulmans, així  com entre el poble i l'exèrcit, però es va mostrar convençut que l'episodi del diumenge no ha estat una lluita confessional sinó una conspiració.

El primer ministre ha dit que els disturbis han arrastrat el país al passat i han portat la por i el pànic, però ha apostat per avançar cap al futur i "per construir un estat modern basat en principis democràtics".

A més, també ha acusat "mans internes i externes" d'intentar soscavar la democràcia a Egipte , que està dirigit per una junta militar des de les revoltes que han acabat amb el règim de Hosni Mubarak al febrer i que aquest diumenge ha viscut els pitjors disturbis des d'aquella data.

El ministeri de Sanitat ha actualitzat les seves xifres sobre víctimes, i ha informat de la mort de 24 persones i ha afegit que 144 dels 193 ferits son tractats als hospitals de la capital. Un 10% són ferits de gravetat.

Els ferits coptes acusen l'exèrcit i els "baltaguiya" (mercenaris) d'haver-los atacat. Tot i això, els mitjans oficials han assenyalat que els problemes s'han originat  després de sofrir trets dels manifestants.

Les autoritats egípcies van decretar el toc de queda després de la reunió del gabinet de crisi del govern ahir diumenge.

L'origen dels disturbis

Les fonts militars han explicat que els soldats morts havien rebut trets de bala, mentre que es desconeix encara la causa de la mort dels civils.

Encara no està clar l'origen dels trets, ja que les dues parts s'acusen mútuament d'haver obert foc.

Pels volts de la mitjanit, civils armats amb pals i ganivets es dirigien cap a la plaça Tahrir, i a l'edifici de la radiotelevisió, on han començat els enfrontaments entre l'exèrcit i cristians coptes. Els greus incidents han començat durant una manifestació per la crema d'una església a Edfu, al sud del país.

Tanquetes i carros de l'exèrcit s'han desplegat a la zona per tractar de contenir els disturbis, els més greus que viu Egipte des de la revolució que va acabar amb el règim de Hosni Mubarak, el passat 11 de febrer.

L'efecte dels gasos lacrimògens utilitzats per les forces de seguretat pot sentir-se en gran part del centre de la capital egípcia, on no paren de sonar sirenes d'ambulàncies transportant a ferits.

A la propera plaça Abdelmonem Riad, grups de cristians hi han cridat "amb l'esperit i la sang ens sacrifiquem per la creu", mentre que grups de musulmans han corejat "Déu és gran", en un ambient de gran tensió, segons informa l'agència oficial egípcia Mena .

Mentrestant, desenes de persones han estat detingudes per la seva participació en els aldarulls, segons la televisió pública egípcia.

Etiquetes

Més continguts de