Internacional 13/12/2015

Els andorrans voten avui els set nous comuns de les parròquies

Divuit candidatures es presenten en unes eleccions molts diputades a Andorra la Vella, i amb to continuista a Escaldes

ARA Andorra
5 min
Programes electorals / M.G.

Andorra la VellaDesprés de 13 dies de campanya electoral, Andorra decideix avui qui ha de governar els set comuns durant els pròxims quatre anys. Han estat dues setmanes en què les 18 candidatures han anat, bàsicament, desgranant les seves propostes, deixant anar alguna que altra crítica o retret als mandataris anteriors i als rivals. Però també s'ha posat de manifest que en política comunal la línia és molt fina en quant a les diferències de model entre els partits, i el format de la campanya dóna peu a poc debat. Només s'ha deixat entreveure tímidament en la manera com s'ha d'abordar la reforma de les competències i transferències, tot i que tots coincideixen en la necessitat d'abordar la qüestió.

1. Andorra la Vella

Difícil pronòstic

A Andorra la Vella és on hi ha hagut més “marro”, i és on també es fa més difícil pronosticar qui s'emportarà la victòria diumenge. El centre de la polèmica han estat els canvis d'aliances de darrera hora protagonitzats per Jordi Minguillón i la campanya activa que ha fet Rosa Ferrer, actual ministra del Govern de DA, a favor de Cd'I-Liberals, a més del suport que han rebut durant la campanya per part dels Verds, un fet que ha rebut fortes crítiques de la resta de formacions. Per una altra banda es troba DA que finalment concorre en solitari a les eleccions però ho fa amb dues persones que van formar part de les files de Cd'I, i els progressistes, que per primera vegada a les eleccions comunals estan separats en dos partits, PS i SDP. Com a totes les parròquies, hi ha hagut temes estrella, com l'heliport (tots han promès que no es farà a la Comella), la revitalització comercial, especialment a l'avinguda Meritxell i la disputa de si s'ha de fer per a vianants o no, o el mal clima laboral al Comú.

Una altra de les polèmiques que han sorgit en les darreres setmanes són les insinuacions llançades per SDP sobre una possible mala gestió en matèria d'adjudicacions públiques, a més de carregar contra el PS perquè consideren que han “copiat” algunes de les seves propostes.

2. Escaldes-Engordany

Es preveu continuïtat

A Escaldes-Engordany, on els electors també podran escollir entre quatre llistes i on sembla clar que si no hi ha pluges d'última hora DA podria continuar governant, la campanya s'ha centrat en la crisi de l'aigua i en el projecte de Vivand. En el primer cas, els rivals dels cònsols que opten a la reelecció han criticat la gestió del Comú i de CAPESA, i han defensat, amb més o menys intensitat, l'embrancament amb altres parròquies. Propostes com l'ampliació de capital de CAPESA per poder construir un tercer dipòsit també són compartides pels candidats demòcrates. Pel que fa a Vivand, un projecte que curiosament ha estat celebrat pels partits rivals des d'Andorra la Vella, PS, SDP i Liberals d'Escaldes-Engordany n'han criticat la gestió i han posat de manifest la necessitat de disposar d'un consens amb els actors implicats. Una altra pedra a la sabata, la part alta, també ha estat objecte de nombroses propostes de projectes.

3. Sant Julià de Lòria

Debat sobre la gestió de Naturlàndia

A la tercera parròquia amb més electors, Sant Julià de Lòria, diumenge es veurà si la plataforma creada per aconseguir el canvi de color polític al Comú ha rebut prou suports, o en canvi Unió Laurediana, amb uns candidats renovats –i un projecte no continuista– revalida l’hegemonia històrica que ha tingut en aquesta parròquia. El gran cavall de batalla de la campanya ha estat la gestió de Naturlàndia, fortament criticada per Laurèdia en Comú, tot i que UL també n’ha reconegut problemes i ha plantejat un pla per solucionar-los. De retruc, les finances comunals i el fet que no s’hagi pogut reduir l’endeutament també han estat protagonistes, així com la prioritat o no d’acabar el vial de Sant Julià, que s’ha vist potenciada pel fet que la campanya ha coincidit amb el pont de la Puríssima i les seves llargues cues.

4. Encamp

Tres partits en lluita

A Encamp, tres partits opten a governar els propers quatre anys. UP+DA ha centrat la campanya a defensar la feina feta durant aquest mandat per tal de redreçar unes finances comunals que asseguren que es van trobar molt tocades. Aquest fet, han insistit que és el que els ha impedit fer inversions durant els dos primers anys del mandat actual. Tot i això, han posat de manifest que sí que han invertit els darrers dos anys i que aquesta serà la tònica general el proper mandat, si són reelegits. Els altres dos partits, PS i Liberals, han aprofitat aquesta qüestió per centrar bona part de la seva campanya, tot acusant UP+DA d'haver abandonat la parròquia, deixant-hi de fer inversió. L'acord d'intencions signat entre SAETDE i el Comú i les tasques d'embelliment que cal fer tant a Encamp com al Pas de la Casa han estat els altres grans temes de la campanya.

5. Massana

David Baró pot repetir

A la Massana, l'inici de la campanya electoral ja denotava certa desigualtat. El candidat a cònsol, David Baró, es presentava avalat per quatre anys de gestió comunal sense grans problemàtiques i amb l'acord amb els bancs per salvar EMAP com a bandera. Per la seva part, el candidat de Demòcrates per Andorra, Albert Esteve, ja reconeixia només començar que l'havien convençut a última hora i que ho feia per responsabilitat, és a dir, per no deixar la parròquia mancada d'una alternativa política. Durant la campanya la tònica ha estat similar. Un debat en què Esteve va perdre l'oportunitat d'atacar Baró, i unes propostes diàriament anunciades poc trencadores per les dues parts. Només al final de les dues setmanes electorals Demòcrates per Andorra sembla que ha despertat, atacant alguns dels referents de la parròquia, com són l'estat de deixadesa en què es troben els monuments massanencs o el poc manteniment que ha fet CC dels parcs infantils.

Aquest diumenge es veurà si realment la campanya de la candidatura taronja ha aconseguit desdibuixar una victòria anunciada de Ciutadans Compromesos. Si no és així, les bones relacions personals demostrades (els quatre aspirants a cònsol s'han arribat a fer una fotografia conjunta, durant la inauguració del Mercat de Nadal), s'augura un mandat de bones relacions i col·laboracions.

6. Ordino

Dues candidatures sense picabaralles

Pel que fa a Ordino, les dues llistes que concorren a les eleccions han anat presentant les seves propostes sense gaire interactivitat entre elles, excepte pel que fa al projecte de futur d'Arcalís. Els inversors per a Arcalís que diuen que tenen els liberals han dut de cap a la candidatura d'ACO+DA, i la llista liderada per Sandra Tudó no ha volgut destapar en cap moment els noms i cognoms fins passades les eleccions, siguin al Comú governant o bé a l'oposició. L’ús del Centre de Congressos d’Ordino (CCO) ha estat una proposta amb poc consens entre les dues llistes, ja que mentre que els liberals proposen treure'n profit i fer-hi activitats socioculturals, els taronges creuen que és un edifici que no està adequat a la parròquia i que s'hauria de llogar. Pel que fa les finances, com no podia ser d’una altra manera, totes dues candidatures proposen eixugar el deute i sanejar les finances. La llista continuista no dubta a seguir la mateixa línia de treball que s’ha dut a terme aquests darrers vuit anys de mandat, mentre que l’equip de Tudó critica que el govern de Ventura Espot i Consol Naudí hagi rebaixat el deute però hagi invertit poc a la parròquia.

7. Canillo

Sense sorpreses

I finalment, a Canillo no hi haurà sorpreses. Al llarg d'aquests 13 dies de campanya l'única llista, de Demòcrates per Andorra, ha anat desgranant les seves propostes, entre les quals destaca la intenció d'invertir 3 milions d'euros cada any, la creació d'un fons de reserva per a despeses imprevistes, la posada en marxa d'un servei d'àpats a domicili o el compromís d'impulsar la reforma del peu de pistes de Soldeu i la construcció d'un aparcament.

stats