Àsia Central
Internacional 30/10/2011

Les eleccions presidencials al Kirguizistan posen a prova les reformes postrevolucionàries

El país escull el tercer president de la seva història després d'haver derrocat els dos anteriors en revolucions. Les eleccions podrien revifar les tensions entre el nord i el sud del país

Agències
1 min

BixkekEl Kirguizistan escull aquest diumenge un nou president a les primeres eleccions des que l'abril del 2010 un aixecament violent va treure del poder Kurmanbek Bakiyev.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les eleccions són les primeres a l'Àsia Central en què el president en càrrec no opta a la reelecció. L'actual presidenta, Rosa Otunbayeva, abandona el seu càrrec tal com mana la Constitució després de dirigir el govern interí després de la revolució del 2010.

Els comicis són vistos com un pas important per tal que el Kirguizistan esdevingui la primera democràcia parlamentària de l'Àsia Central.

L'elecció és seguida de prop per Rússia i els Estats Units, ja que ambdues potències tenen importants bases militars estratègiques en aquesta antiga república soviètica.

Temors

La principal preocupació és la pau fràgil sobre la que fa equilibris el sud del país després de la violència ètnica entre les comunitats kirguisa i uzbeka el juny del 2010. Més enllà, el nord -més desenvolupat- i el sud -més pobre- mantenen fortes rivalitats. Alguns candidats del sud han alertat d'intents de frau a les eleccions i han advertit que això podria revifar la violència i les divisions entre nord i sud.

Qui es presenta?

16 candidats opten a la presidència. Set d'ells representen partits i la resta es presenten independentment. La batalla principal serà entre els que donen suport a un sistema parlamentari i els que el rebutgen. L'antic primer ministre Almazbek Atambayev, que dóna suport al sistema, és el clar favorit per guanyar les eleccions.

Els seus principals rivals són els líders dels dos principals partits nacionalistes, Adakhan Madumarov i Kamchybek Tashiyev.

stats