Derrota del Front Nacional de Le Pen, segons els sondejos

Els conservadors de Sarkozy serien els guanyadors, amb set de les 13 regions

El Front Nacional es quedaria sense cap presidència regional, segons els sondejos a peu d'urna. La derrota electoral suposaria un fort revés per a la formació xenòfoba que es va imposar amb el 30% dels vots en la primera volta i que aspirava a convertir aquests comicis en un trampolí per encarar la cursa de les presidencials del 2017.

Però l' increment de la participació, que ha superat amb escreix la de la setmana passada amb un 60%, explicaria la frenada dels de Marine Le Pen, ja que molts abstencionistes s'han mobilitzat per aturar l'augment de partit ultradretà. 

Les primeres estimacions apunten que  Els Republicans de Nicolas Sarkozy s'haurien imposat a set regions, entre ells Normandia i l' Ille-de-France, la més rica i industrial on pertany París, que fins ara estava en mans dels socialistes. La formació de François Hollande es quedarien amb cinc presidències, mentre que a Còrsega la victòria se l'han endut els nacionalistes Pè a Corsica.

L'expresident Sarkozy, que no ha decidit encara si es presentarà a les presidencials, ha alertat que la derrota de Le Pen no pot fer abaixar la guàrdia i ha assegurat que els resultats de la primera volta van ser una "advertència" perquè la dreta moderada es mantingui unida per frenar els ultres.

El número dos del Front Nacional i candidat per Alsàcia, Florian Philippot, ha acusat socialistes i republicans de "terroritzar" als electors. "Si la democràcia s'hagués respectat, el partit patriota que jo represento hauria guanyat l'escrutini. Es vol atemorir als electors. Hem multiplicat per tres el nostre resultat des de 2010. En 2017 la situació es clarificarà", ha afegit.

Avui, en la jornada decisiva, la mobilització dels votants ha estat des de primera hora més gran que la de la primera volta i, a les cinc de la tarda, el 50,4% dels francesos havien passat per les urnes, que suposen set punts més que en l'anterior jornada, segons les dades del ministeri de l'Interior.

Els sondejos ja auguraven un increment de la participació en la segona volta, després que fa una setmana l'abstenció arribés gairebé al 50% del cens. Els Republicans i els socialistes han apel·lat a la mobilització per evitar el triomf dels xenòfobs.

Els socialistes havien retirat les candidatures de les dues regions on Le Pen i la seva neboda Marion Maréchal-Le Pen havien aconseguit el 40% dels sufragis i tenen, doncs, grans possibilitats de vèncer: el Nord-Pas de Calais-Picardia i la Provença-Alps-Costa Blava. Precisament, on més ha augmentat la participació és on els xenòfobs van obtenir més avantatge en els comicis de diumenge passat.

El Front Nacional partia des d'una bona situació per conquerir quatre regions, després que fossin la primera força a sis de les 13 regions en la primera volta, tot i que els sondejos publicats al llarg de la setmana ja havien refredat les seves expectatives i li auguraven ajustades derrotes.

La dreta moderada, que fins ara només controlava una regió, espera aconseguir la majoria, gràcies a la cessió dels socialistes, que han fet una crida per votar pels candidats republicans on no hi ha llista socialista. L'esquerra del president, François Hollande, confiava limitar la caiguda que li auguraven les enquestes i mantenir un bon nombre de regions, entre elles la simbòlica de París, la més rica i poblada.

En total, 45 milions de francesos estaven cridats a votar per renovar els consells regionals, que tenen competències en matèria d'estímul econòmic, carreteres, formació professional o l'educació secundària. Els col·legis han tancat a les vuit de la tarda a les grans ciutats i ara ja comença el recompte.