Internacional 07/11/2020

Cascada internacional de felicitacions al nou inquilí de la Casa Blanca

Ni Bolsonaro ni Netanyahu envien l'habitual missatge diplomàtic per congratular Joe Biden

Júlia Manresa Nogueras
2 min
Biden, durant el discurs de vitòria a Columbia.

Brussel·lesCascada de felicitacions internacionals per a Joe Biden, president electe dels Estats Units des d'aquest divendres. Els missatges de suport a través de les xarxes socials han vingut d'arreu, de Zimbabwe, l'Iraq, Jordània, el Canadà o Colòmbia. En canvi, ni el president del Brasil, Jair Bolsonaro, ni el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu (que decora el seu compte de Twitter amb una fotografia amb Donald Trump), s'han pronunciat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als Estats Units, però, amb altaveu internacional, l'expresident Barack Obama ha felicitat els seus "amics" Joe Biden i Kamala Harris amb un comunicat en què assegura no poder estar "més orgullós" de la victòria obtinguda pels candidats demòcrates a la presidència dels Estats Units. També Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants, ha tuitejat eufòrica: "Hem mantingut la república".

Però la prova que el globus sencer fa dies que està pendent del recompte de Pennsilvània o Nevada és que una de les primeres felicitacions vinguda d'un líder mundial ha sigut la del president de Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, que ha desitjat a Biden "tots els èxits" en la tasca de liderar la ciutadania nord-americana. Al continent africà, també hi ha hagut piulades de felicitació des de Namíbia, Guinea Bissau, Gabon, Sud-àfrica o Zàmbia.

També el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, ha fet dues piulades manifestant la seva alegria, una dedicada a Joe Biden i l'altra a Kamala Harris, de pare jamaicà i mare índia: "La més profunda felicitació a Kamala Harris. El teu èxit obre camí i implica un immens orgull no només per a les teves chittis [tietes en llengua tàmul], sinó també per a tots els indis americans".

També ha sigut un dels primers a felicitar Biden el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, a través d'un comunicat en què recalca el vincle entre el Canadà i els Estats Units i es mostra esperançat per poder continuar treballant junts com a aliats.

Però una de les regions que es veu més directament afectada per la política dels Estats Units és l'Amèrica Llatina. Les felicitacions han vingut en aquest cas des dels caps d'estat i de govern de Colòmbia, Xile o l'Uruguai. També han piulat personalitats com l'expresident de Colòmbia i premi Nobel de la pau, Juan Manuel Santos: "Ha guanyat el món, han guanyat els Estats Units, ha guanyat Colòmbia".

Per acabar, també el president de la República de l'Iraq ha felicitat "afectuosament" Biden, que assegura que és un "amic" en la tasca de construir un Iraq millor.

stats