"Com va, Manu?": Macron esbronca un jove i li demana que es dirigeixi a ell com a "senyor president de la República o senyor"

El president de França difon via Twitter el vídeo de l'esbroncada i diu que uns dels valors de la "República" ha de ser "el respecte"

El president de França, Emmanuel Macron, va esbroncar ahir un jove estudiant per dirigir-se a ell de manera massa col·loquial, al seu entendre, durant un acte commemoratiu. Macron estava donant la mà a alguns dels estudiants d'institut que assistien a l'acte, situats darrere d'una barrera de seguretat, quan un d'ells li va dir: "Com va, Manu?" La resposta del president, sorprès per les formes massa disteses del noi, va ser: "A mi em dius senyor president de la República o senyor".

Però Macron no en va tenir prou amb esmenar la plana al noi i va continuar: "Estàs en una cerimònia oficial, així que comporta't com ha de ser. Pots fer l'imbècil però avui cal cantar 'La marsellesa' i 'El cant dels partisans' –himne de la resistència francesa durant l'ocupació alemanya–. Em dius senyor president de la República o senyor, d'acord?"

El jove, que havia començat a entonar 'La Internacional', li va respondre: "Sí, senyor president", tot i que l'esbroncada va continuar. "Molt bé. I fas les coses en ordre. El dia que vulguis fer la revolució, aprèn primer a tenir un diploma i a alimentar-te tu mateix, d'acord? Llavors ja podries anar a donar lliçons als altres", va concloure el president mentre li donava un copet a l'avantbraç.

El mateix Macron ha difós un vídeo amb una part de la conversa amb el noi a través de Twitter, acompanyat d'un text que aprofita per dir que un dels valors que ha de tenir la república francesa és "el respecte".   

Després de l'esbroncada, l'adolescent va assentir un altre cop abans que el president de França continués saludant el públic.

Els fets van passar ahir a Mont Valérien, a l'oest de París, durant la commemoració del 78è aniversari del missatge que el general Charles de Gaulle va dirigir des de la BBC als francesos per demanar-los continuar el combat contra el règim alemany, símbol del naixement de la resistència durant l'ocupació d'Alemanya.