Una nova enquesta sobre el referèndum escocès apunta un resultat ajustat

La diferència entre el sí (38%) i el no (39%) seria només d'un punt percentual, quan fa un mes el mateix sondeig apuntava una distància de 13 punts (32 i 45%, respectivament)

Els partidaris i detractors de la independència d'Escòcia pràcticament empaten en intenció de vot, segons un últim sondeig divulgat aquesta matinada de dimarts que mostra un nou repunt dels defensors del sí.

Aquest sondeig, fet per l'empresa TNS, arriba després que diumenge el 'Sunday Times' publiqués una enquesta que per primer cop donava guanyador el sí en el referèndum per la independència d'Escòcia –51% a favor del sí, 49% pel no.

El sondeig d'aquesta matinada, sobre un mostreig de 900 escocesos majors de 16 anys, assenyala que un 39% votarà 'no' a la independència el 18 de setembre davant el 38% que votarà sí, quan fa un mes aquests percentatges eren del 45 i 32%, respectivament.

Si es tenen en compte els votants que tenen clar que participaran a la consulta, llavors l'empat és total, el 41%, si bé demostra un repunt del sí.

Així, un 41% defensaria l'opció del sí, enfront del 38% del mes passat, mentre un altre 41% donaria suport que Escòcia es quedi al Regne Unit, un descens enfront del 46% registrat a l'agost.

El 18% restant, per la seva banda, té clar que votarà en el referèndum d'independència d'Escòcia, el proper dijous 18, però encara no sap a qui donarà suport.

No obstant això, els consultats en aquest sondeig consideren que la victòria del no a la independència d'Escòcia serà clara, un 45% enfront del 31%, que opinen que s'imposarà el sí.

Altres dades del sondeig de TNS assenyalen que cada vegada hi ha més dones que donen suport a la independència d'Escòcia, si bé continuen sent majoria les que s'hi oposen.

Un 47% de les escoceses indiquen que votaran 'no', enfront del 49% de fa només un mes, mentre el 35% de dones dóna suport a la independència (27% a l'agost).

Entre els majors de 55 anys s'imposa el rebuig a la divisió del Regne Unit, amb un 49% enfront del 31%, que es decanten pel sí.

Uns 4,5 milions d'escocesos majors de 16 anys estan convocats a les urnes el dijous 18 de setembre per respondre si estan o no a favor de la independència d'Escòcia, la decisió més important per al Regne Unit en els últims tres segles.