ISRAEL

L’escàndol sexual Epstein esquitxa Ehud Barak

La polèmica embruta la campanya de l’ex primer ministre israelià que competia amb Netanyahu

Sexe, poder, política i milions de dòlars són els elements que componen l’escàndol que envolta l’ex primer ministre Ehud Barak, que fa només uns dies va fundar un nou partit polític, Israel Democràtic, amb l’objectiu de desbancar Benjamin Netanyahu a les eleccions convocades per al 17 de setembre.

L’escàndol va aflorar dimarts, quan el diari britànic Daily Mail va publicar unes fotografies on es veu Ehud Barak, amb la cara mig tapada per una mena de bufanda, picant a la porta de la mansió novaiorquesa de Jeffrey Epstein, un multimilionari de 66 anys què està en presó preventiva acusat de diversos afers de tràfic de dones, incloent-hi nenes de 14 anys, amb les quals organitzava orgies sexuals.

Altres fotografies mostren quatre noies joves que el mateix dia entraven a la mansió d’Epstein. Tres de les noies, incloent-hi una model russa, ja han estat identificades. La insinuació del Daily Mail és que Barak va participar en una orgia sexual amb aquestes noies, però Barak ho nega frontalment.

L’ex primer ministre ha dit que s’ha vist amb Epstein “almenys deu cops”, però mai acompanyat “de dones o de noies”, i que el dia de les fotografies, el gener de 2016, va visitar Epstein només “per dinar o xerrar”. La bufanda que li tapava la cara no era per amagar-se, com ha suggerit tothom, sinó perquè “feia molt de fred”, va explicar Barak.

Els dos homes es van conèixer “fa aproximadament 17 anys”. Des d’en fa cinc, una companyia de seguretat fundada per Barak compta amb una inversió milionària d’Epstein. Barak fins i tot va visitar una illa del Carib propietat del multimilionari on també s’organitzaven orgies, però assegura que només hi va ser “unes quantes hores” i que en aquella ocasió tampoc hi havia dones.

Barak, de 77 anys, ha confirmat que ell és la persona que surt a la fotografia amb la cara tapada fins als ulls, però ha advertit al Daily Mail que “vagi preparant la targeta de crèdit” perquè ha donat instruccions als seus advocats de presentar una denúncia per calúmnies.

La publicació de les fotografies ha tingut una repercussió directa en la campanya electoral. Barak s’havia presentat com un candidat net i lliure de la presumpta corrupció que envolta Netanyahu. Tots dos han estat intercanviant dures acusacions durant els últims dies i l’un i l’altre exigeixen que el seu rival doni explicacions públiques per rebutjar presumptes corrupcions.

Les fotografies de dimarts obren altres interrogants: qui va fer-les l’any 2016 i per què s’han difós en aquest moment? Són dues preguntes que de moment no tenen resposta. La possibilitat que les fessin paparazzis és remota, diuen alguns periodistes israelians. Les fotografies van publicar-se per primer cop fa uns anys però llavors el diari no va poder identificar Barak.

Epstein ja va complir una condemna de 13 mesos per pedofília el 2008. Hi ha fotografies de fa uns anys en les quals apareix somrient al costat de l’ara president Donald Trump, i entre les seves relacions figuren un gran nombre de milionaris, personatges de la vida política i de la societat nord-americana en general. La setmana passada va admetre les acusacions de la fiscalia de Nova York, que li imputa organitzar xarxes de dones i noies com a proxeneta, i un munt de personalitats nord-americanes han començat a distanciar-se del multimilionari jueu caigut en desgràcia.

Barak ha passat a l’atac exigint a Netanyahu que expliqui per què va rebre més de 4,2 milions de dòlars del seu cosí, un home de negocis jueu nord-americà. També li demana explicacions per uns diners que hauria rebut, diu, de “delinqüents condemnats a Europa”.