L'Església ortodoxa d'Ucraïna s'independitza de Rússia

Els religiosos ucraïnesos ja ho havien intentat abans, però l'oposició de Moscou ho havia impedit

L'Església ortodoxa d'Ucraïna ha signat aquest dissabte el tractat que li atorga la independència de l'Església de Rússia, a la qual pertanyia des del 1686. No és el primer intent per part dels religiosos ucraïnesos d'aconseguir-ho, però la forta oposició de la jerarquia ortodoxa de Moscou ho havia impossibilitat fins ara.

Malgrat que des de l'Església ucraïnesa asseguren que es tracta d'un gest totalment religiós i que portaven perseguint almenys "durant els últims 30 anys", creixen les veus que apunten que la separació és una mostra més de la creixent tensió política i militar entre els dos països. 

"Els esforços d'aquesta independència, en tot cas, s'havien intensificat després de l'annexió per part de Rússia de la península ucraïnesa de Crimea i del suport de Moscou a milícies separatistes a l'est d'Ucraïna", recalca l'agència de notícies Efe. 

Ara, després de la firma d'aquest tractat –per part del patriarca ecumènic de Constantinoble, Bartomeu I, que ha protagonitzat l'acte a la catedral de Sant Jordi d'Istanbul–, la cerimònia oficial d'entrega dels nous drets tindrà lloc aquest diumenge també a Istanbul, capital espiritual del cristianisme ortodox des de l'Imperi Bizantí. 

Una maniobra doblement política?

En els últims mesos el president ucraïnès, Petró Poroixenko, s'havia mostrat a favor d'aquesta mesura. Fa unes setmanes, Poroixenko va afirmar que l'autocefàlia –l'estatus d'independència jurídica de les diferents Esglésies cristianes ortodoxes, que garanteix el dret de governar-se per sínodes propis– és "un esdeveniment d'una importància similar a l'aspiració d'ingressar a la Unió Europea i a l'OTAN".

En canvi, des de l'oposició han criticat aquestes paraules, que han titllat d'exagerades, i han recalcat que el president ha impulsat i afavorit aquesta maniobra amb finalitat electorals, degut a la seva baixa popularitat i la proximitat dels comicis presidencials. 

"Un tros de paper"

Mentrestant, des de l'Església russa no han trigat a contestar. Un dels portaveus del patriarcat de Moscou, Vladímir Legoida, ha dit a través del seu canal de Telegram que el decret signat aquest dissabte a Istanbul és un simple "tros de paper", que no té cap tipus "de valor canònic" i que viola totes les regles religioses. 

El mateix Legoida ha declarat que ara els fidels, a pocs dies del Nadal ortodox –que se celebra el 7 de gener–, han de pensar en aquesta festivitat i no en un document que és fruit de les "ambicions polítiques i personals" dels dirigents ucraïnesos.