Estats Units

Trump, condemnat per abús sexual i difamació a la columnista E. Jean Carroll

Un jurat de Manhattan declara culpable l'expresident d'una agressió sexual el 1996, i haurà de pagar una multa de cinc milions de dòlars

4 min
Donald Trump sortint de la Torre Trump, a Nova York, per dirigir-se al tribunal de Manhattan.

WashingtonL'expresident dels Estats Units Donald Trump ha estat condemnat per haver abusat sexualment de la columnista E. Jean Carrol, a qui haurà de pagar cinc milions de dòlars: dos milions per l'abús, produït el 1996, i tres més per difamació, per haver-ho negat en els anys posteriors. Així ho ha dictaminat aquest dimarts un jurat del tribunal federal de Manhattan, que, després d'escoltar els arguments de la Fiscalia i la defensa, finalment ha descartat el delicte de violació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jurat novaiorquès, que ha començat a deliberar poc abans del migdia, ha arribat al veredicte en temps rècord, unes tres hores més tard. Carroll havia acusat Trump d'haver-la violat als emprovadors d'uns grans magatzems en la dècada del 1990. L'escriptora va mantenir en silenci l'agressió fins que el 2019 va publicar un llibre en què denunciava l'expresident per violació i, després que Trump ho negués, el va denunciar per violació i difamació.

És la primera vegada que un expresident dels Estats Units és condemnat per abús sexual. Com que s'ha tractat d'un judici civil, l'única sanció legal a la qual s'enfrontarà Trump és econòmica. D'aquesta manera, el jurat, compost per tres dones i sis homes, ha donat en part la raó a Carroll, que va descriure durant tres dies l'agressió sexual de Trump, mentre era acusada pels advocats de l'expresident de "buscar la fama".

"Em va violar i va destrossar la meva reputació"

“Soc aquí perquè Donald Trump em va violar i, quan vaig escriure sobre això, va dir que no havia passat. Va mentir i va destrossar la meva reputació i soc aquí per intentar recuperar la meva vida”, va declarar Carroll a l'inici del seu testimoni. En aquell moment, la periodista presentava a la televisió el programa Ask E. Jean, on donava consells sentimentals i sexuals. Segons va explicar, Trump se la va emportar a la secció de llenceria dels grans magatzems i li va demanar que s'emprovés un body. Allà la va empènyer contra la paret, li va colpejar el cap, li va abaixar les mitges i la va violar.

La periodista E. Jean Carroll a la sortida del tribunal, després que un jurat hagi condemnat Donald Trump per abús sexual.

L'advocat de Tump, Joseph Tacopina, va intentar desacreditar el seu testimoni i demostrar que tot era mentida, afirmant que l'escriptora va actuar motivada per l'interès propi, la fama i els diners. Tacopina li va preguntar per la “suposada” violació i Carroll va contestar: “No és «suposada», vaig ser violada”. Entre els arguments de l'advocat hi havia que la demandant va declarar no haver cridat durant la violació. “Aquesta és la qüestió: tenia massa pànic per cridar –va respondre Carroll–. L'hi estic dient: em va violar, cridés o no”. I el jurat no ha donat per bona la versió de la defensa.

Durant tot el judici, que ha estat marcat per la rapidesa, Trump no ha comparegut ni la seva defensa ha cridat cap testimoni, ja que assegurava que les proves no eren suficients per condemnar-lo. La demandant, que no es va atrevir a explicar públicament el que havia passat fins 23 anys més tard, inspirada pel moviment Me Too l'any 2019, va obtenir una resposta de Trump a les xarxes socials que el jurat ha considerat que constitueix el delicte de difamació. Concretament, l'octubre del 2022 el magnat va publicar a la seva xarxa social, la plataforma Truth Social, que les acusacions de Carroll eren una "mentida" i una "completa estafa".

Trump respon que "és una caça de bruixes"

La resposta de l'expresident no ha trigat a arribar, també a través de Truth Social: "No en tinc ni idea de qui és aquesta dona. Aquest veredicte és una vergonya, la continuació de la caça de bruixes més gran de tots els temps", ha publicat el magnat, tot en majúscules, minuts després que es fes pública la notícia.

Per la seva part, l'equip de campanya de l'expresident ha reconegut que el veredicte podria tenir conseqüències de cara a les eleccions presidencials de l'any que ve, i ha aprofitat per denunciar una suposada interferència electoral: "En jurisdiccions totalment controlades pel Partit Demòcrata, el sistema judicial de la nostra nació es veu compromès per polítics de l'esquerra extremista. Hem permès que denúncies falses i totalment inventades de persones pertorbades interfereixin en les nostres eleccions i facin un mal immens".

Cada vegada més acorralat per la justícia

El magnat, que continua liderant les enquestes, tant per a les primàries del seu partit com per a les eleccions del 2024 a la presidència del país, està encadenant una sèrie de derrotes als tribunals, de les quals s'està aprofitant per incidir en el seu discurs victimista. El mes passat va rebre la primera imputació penal a un president –en actiu o retirat– per haver falsificat registres documentals per amagar el suborn a l'actriu Stormy Daniels en plena campanya electoral, l'any 2016, sobre una relació que havien mantingut deu anys abans.

A més d'aquest judici penal, pel qual se l'acusa de fins a 34 càrrecs criminals, també és molt probable que aviat s'hagi d'enfrontar a noves acusacions formals pels seus intents de falsificar el resultat de les eleccions presidencials del 2020 a Geòrgia. A més, està sent investigat pel departament de Justícia pel seu paper –per acció o omissió– en l'assalt al Capitoli del gener del 2021. Pels fets ocorreguts aquell dia ja s'ha condemnat l'aleshores líder i tres altres militants de l'organització ultra Proud Boys, als quals Trump havia demanat quatre mesos abans que "retrocedissin i esperessin".

stats