Internacional 27/08/2012

Alerta a tres estats dels EUA pel risc que l''Isaac' es converteixi en huracà aquesta setmana

La tempesta, que ja ha deixat 19 morts a Haití i 25.000 desplaçats a Cuba, podria tocar terra entre dimarts i dimecres convertida en huracà

Efe
2 min
La tempesta 'Isaac' al seu pas per la ciutat de Miami / MAR GONZALO / EFE

Miami / Port-au-Prince / L'HavanaLa tempesta tropical 'Isaac', després de passar ahir pel sud dels illots de Florida i entrar al Golf de Mèxic, amenaça amb convertir-se en huracà aquest dimarts o dimecres, segons el Centre Nacional d'Huracans (CNH) dels EUA. Aquest organisme calcula en més del 60% la probabilitat que la tempesta esdevingui un huracà, cosa que suposa vents sostinguts de 119 quilòmetres per hora o més.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

'Isaac' compta actualment amb vents sostinguts de 100 quilòmetres per hora, però els meteoròlegs observen una millor organització interna, alhora que la seva velocitat de translació s'està reduint i ronda ja els 22 quilòmetres per hora. Aquests factors fan témer que "Isaac" s'enforteixi mentre avança cap al nord-oest (305 graus) pel Golf de Mèxic i que dimarts arribi prop de la costa nord-americana del nord del golf convertida ja en un huracà.

A les 17 hores (hora catalana), 'Isaac' es trobava a 26,1 graus de latitud nord i 85,3 de longitud sud, a uns 400 quilòmetres al sud d'Apalachicola (Florida) i a 500 quilòmetres al sud-est de la desembocadura del riu Mississipí.

Com a conseqüència, s'ha enfortit l'alerta a la costa nord-americana del Golf de Mèxic i ara regeix un avís d'huracà en les pròximes 24 hores a gran part de la costa de Louisiana, inclosa l'àrea metropolitana de Nova Orleans, Mississipí, Alabama i part de la franja horitzontal del nord de Florida. Tant Louisiana com Alabama i Mississipí han decretat l'estat d'emergència.

El gràfic del CNH apunta que 'Isaac' podria tocar terra en aquesta zona entre dimarts i dimecres, precisament quan es compleixen set anys de l'impacte del devastador huracà 'Katrina', de categoria 5, el més costós i letal de la història dels Estats Units.

Desactivada l'alerta a Florida

D'altra banda, l'alerta que regia sobre gran part de la costa de Florida ha quedat cancel·lada aquest dilluns després del pas de la tempesta tropical, a excepció de l'extrem nord-oest. Entre els indrets on s'ha cancel·lat hi ha la zona de Tampa, al centre de la costa oest, on aquesta setmana se celebra la Convenció Nacional Republicana.

El CNH adverteix que els vents de "Isaac" es noten a uns 335 quilòmetres des del centre de la tempesta, de manera que el seu radi d'acció és molt ampli.

19 morts a Haití

'Isaac' ja ha deixat, al seu pas, 19 morts i 6 desapareguts a Haití, segons les últimes dades de Protecció Civil del país, i dos més a la República Dominicana.

D'altra banda, 14.375 persones han estat evacuades a Haití i 25.000 més ho han estat a la veïna Cuba durant el cap de setmana.

stats