Estats Units
Internacional 23/04/2012

El presumpte assassí de Trayvon Martin, en llibertat sota fiança

George Zimmerman, el vigilant que va disparar pel carrer l'adolescent de raça negra, haurà de dur a sobre un localitzador electrònic

Reuters
2 min
George Zimmerman, a l'esquerra, marxa d'una presó de Florida després de pagar la fiança de 150.000 dòlars. / DAVID MANNING / REUTERS

Sanford (Florida)George Zimmerman, l'exvigilant nocturn acusat amb homicidi de segon grau en l'assassinat de l'adolescent negre desarmat Trayvon Martin, ha estat alliberat aquest dilluns d'una presó de Florida sota una fiança de 150.000 dòlars –114.000 euros–.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb una jaqueta marró, texans i una bossa de paper marró a la mà, Zimmerman ha marxat a peu de la Presó John E. Polk del Comptat de Seminole poc després de la mitjanit –hora local– després de pagar la fiança i reunir altres condicions establertes per al seu alliberament en una vista prèvia al judici celebrada divendres passat.

Un altre home ha recollit Zimmerman, que ha pujat ràpidament en un vehicle tot terreny que ha arrencat ràpidament. Zimmerman no ha fet comentaris al grapat de periodistes que l'esperaven a les portes de la presó. Sota les condicions establertes pel jutge Kenneth Lester Jr., Zimmerman ha de portar un aparell localitzador electrònic, i se li podria permetre sortir de l'estat. A més, ha de complir un toc de queda des de la posta de sol fins la sortida del sol i té prohibit consumir drogues il·legals o alcohol i posseir una arma de foc.

El judici de Zimmerman encara no té data. Per raons de seguretat, el seu parador es mantindrà en secret fins la seva propera aparició als tribunals.

La llei de legítima defensa, en qüestió

Zimmerman va disparar i matar Martin en un veïnat de Sanford, al centre de Florida, el 26 de febrer, en un incident que va desencadenar protestes pels drets civils a tot el país i va disparar un debat sobre la possessió d'armes, les lleis de defensa pròpia i la raça als EUA. Zimmerman, que és blanc i hispà, al·lega que va disparar Martin, de 17 anys, en defensa pròpia després d'una confrontació. Els fets van passar quan el jove tornava a casa del seu pare després de comprar llaminadures i refrescos per passar la nit dels premis Oscar; el vigilant el va veure, va alertar la policia i, en contra dels seus consells, el va seguir.

La policia va descartar detenir Zimmerman inicialment, citant la llei de legítima defensa de Florida, que permet als ciutadans usar la força, fins i tot mortal, quan creuen que estan en perill de ser assassinats o de patir un gran dany físic. La manca de detenció va dur milers de persones a protestar a Sanford i a tot el país. La indignació pública va dur el cap de la policia de Sanford a dimitir.

A la vista de divendres passat, Zimmerman va demanar perdó a la família de Martin, després de sorprendre la sala en aparèixer amb un grilló al voltant de la cintura i dels canells. El governador Rick Scott va designar Angela Corey com a fiscal especial; Corey va acusar Zimmerman el 11 d'abril.

stats