El soldat que va matar Bin Laden denuncia que no té pensió ni assegurança mèdica

'El tirador' narra en una entrevista el drama que viu després de retirar-se de la marina nord-americana


El soldat nord-americà de la unitat d'elit de la marina que va matar Ossama bin Laden en una operació el maig del 2011 s'ha quedat sense assegurança mèdica i sense pensió després d'abandonar les forces armades. El militar, conegut com "el tirador" ("The shooter", en anglès), resta en l'anonimat per qüestions de seguretat.

En una entrevista a la revista 'Esquire', el que va ser el responsable de disparar l'home més buscat per la CIA –"el terrorista més infame dels nostres temps", en paraules del director de la CIA, Leon Panetta–, explica que després de 16 anys de servei militar, en deixar el servei se li ha acabat la cobertura mèdica. D'acord amb les lleis militars nord-americanes, a un antic soldat només se li ofereix cobertura sanitària transitòria si accepta mantenir-se com a membre actiu a la reserva.


Sense cap recompensa econòmica

Aquell noi que va entrar amb tan sols 19 anys a la marina per superar una ruptura amorosa, a dia d'avui es pregunta com alimentarà la seva família i com tirarà endavant. Dels 25 milions de dòlars que el govern dels Estats Units havia promès de botí a qui capturés Bin Laden, "el tirador" no n'ha sentit a parlar més, com tampoc cap dels seus companys a la missió. Les autoritats de Washington han defensat que la tecnologia és la clau de l'èxit del cas, més que les persones.


"Vaig disparar-li tres trets"

En la que ha estat la seva primera entrevista, l'exagregat militar també relata l'operació que va dur a terme a la Navy Seal –la principal força d'operacions especials de l'armada dels EUA– i els tres trets que van canviar la història. “Vaig disparar-li dues vegades al front. La segona, quan estava caient. Es va ajupir davant del seu llit i vaig tornar-li a disparar al mateix lloc”, recorda en explicar els 15 segons que va trigar a acabar amb Bin Laden. El líder d'Al-Qaida tenia abraçada la seva dona com a protecció i tenia una arma a la mà, però Bin Laden estava a les fosques i no veia res. El soldat, sí. Portava unes ulleres de visió infrarroja.


Viure amb la por

"El tirador" també ha recordat els moments complicats després del seu retorn als EUA, i com a causa de la pressió, el seu matrimoni va fracassar. Ell i la seva dona, però, continuen vivint junts, sobretot per qüestions econòmiques. Per altra banda, des d'Abbottabad, ha hagut d'ensenyar als seus fills a amagar-se a la banyera davant del més mínim senyal de perill –el lloc més fortificat de la casa–; la seva exdona ha après a fer servir l'escopeta que guarden a l'armari, i ell mateix ja sap des de quin angle de l'habitació és millor disparar. La por en aquesta família ha arribat a tal punt que s'estan plantejant canviar-se tots de nom per raons de seguretat.


L'entrevista ha creat molta controvèrsia entre la societat nord-americana, que no s'explica com un home amb centenars d'exitoses missions de guerra a les seves espatlles, un dels combatents més condecorats en l'actualitat, i que va ser determinant en l'operació contra Bin Laden, ara ell i la seva família es troben desemparats en la seva vida civil.