ESTATS UNITS
Internacional 03/05/2012

Bin Laden qüestionava el lideratge d'Al-Qaida a la península Aràbiga i a l'Iraq

Els Estats Units publiquen part dels documents que els Seals van confiscar a Abbottabad quan van assassinar el líder d'Al-Qaida. Segons la seva correspondència, critica l'actitud d'alguns jihadistes nord-americans

Reuters
2 min

WashingtonEl líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden, no era el "titellaire" dels grups jihadistes a tot el món, sinó que es queixava de la seva "incompetència", segons l'anàlisi dels documents confiscats en el seu amagatall al Pakistan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Centre de Lluita Contra Terrorisme, un centre de recerca privat a l'acadèmia militar dels Estats Units a West Point, ha penjat a la seva plana web aquest dijous els documents desclassificats que es van prendre en el raid a la casa del terrorista a Abbotabad ara fa un any.

"Segons els 17 documents desclassificats, Bin Laden no era, com molts pensaven, el titellaire que movia els fils de les xarxes jihadistes d'arreu del món", assegura un informe que ha publicat el mateix centre. "Bin Laden va veure's sobrepassat pel que ell considerava la incompetència d'aquests grups".

Contra les maneres del jihadisme als EUA

A part, l'informe diu que al terrorista "la tendència de la nova jihad populista americana no el convencia gaire". Per exemple, no tenia gaire predilecció per Anwar al-Awlaki, un ciutadà nord-americà acusat d'instigar diferents atacs violents d'Al-Qaida des del Iemen i que va ser assassinat per un atac de 'drones' l'any passat. Al-Awlaki és mencionat en una carta suposadament de Bin Laden i en la qual, traduïda, s'hi llegeix: "Espero que ell estigui informat que encara necessitem més informació sobre el camp de batalla al Iemen".

Els 17 documents són correus electrònics o cartes manuscrites que pugen fins a un total de 175 planes en àrab i daten del setembre del 2006 fins a l'abril del 2011.

Crítiques a la península Aràbiga i a l'Iraq

Les cartes demostren que Bin Laden estava preocupat per la deriva violenta d'Al-Qaida a la península Aràbiga i sobretot per la xarxa iemenita, i va urgir els seus socis a lluitar, sobretot, contra els Estats Units, en lloc d'esforçar-se a tombar el govern del Iemen o les forces de seguretat. Al-Qaida a l'Iraq també preocupava el terrorista, sobretot per la mort de xiïtes civils després de la invasió nord-americana.

stats