MÓN
Internacional 03/05/2011

La CIA diu ara que volia capturar Bin Laden viu

La intel·ligència nord-americana explica que la resistència que va oposar el líder d'Al-Qaida va provocar que el comando encarregat de l'operació disparés a matar

Redacció
2 min

BarcelonaLa informació sobre l'operació que va acabar amb la vida del líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden, continua filtrant-se de mica en mica. Si dilluns l'agència Reuters citava fonts oficials nord-americanes que reconeixien que l'objectiu de l'operació era matar Bin Laden, aquest dimarts els oficials de l'exèrcit dels EUA han desmentit la informació i han explicat que haurien capturat i custodiat Bin Laden si no hagués oposat resistència, tot i que entenien que aquesta possibilitat era remota. El cap de la lluita antiterrorista, John O. Brennan, ha insistit que si haguessin tingut “l'oportunitat de capturar Bin Laden viu, si no hagués representat una amenaça, ho hauríem fet perquè els soldats estaven preparats i capacitats per fer-ho”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una vuitantena de soldats nord-americans a bord de quatre helicòpters militars van ser els protagonistes de l'operació, que tenia l'objectiu d'entrar i sortir ràpidament de territori pakistanès abans que les autoritats del país en detectessin la presència i es pogués produir alguna reacció violenta. El complex on viva Bin Laden no tenia línia telefònica ni accés a internet. Els homes que acompanyaven el líder d'Al-Qaida i vetllaven per la seva seguretat, estaven tan conscienciats dels perills que afrontaven que preferien cremar les escombraries abans de deixar-les al carrer perquè les recollissin. L'entrada de les tropes dels EUA va despertar els ocupants de la mansió, que van respondre amb trets a l'assalt. Durant el tiroteig, un home va fer servir d'escut humà una dona que no ha pogut ser identificada. Tant l'home com la dona van resultar morts, junt amb dos altres homes. Segons les autoritats nord-americanes, un dels morts era el fill de Bin Laden, Hamza.

Els oficials nord-americans han explicat que els comandos van trobar el líder d'Al-Qaida a la tercera planta del complex, vestit amb la clàssica túnica musulmana. Els oficials expliquen que Bin Laden es va resistir a ser capturat i va rebre un tret prop de l'ull esquerre després d'una batalla que va durar 40 minuts. Un oficial del Pentàgon ha confirmat que “han estat bales dels EUA” les que l'han matat. En un primer moment, una de les seves cinc dones en va identificar el cos i més tard es va considerar que una fotografia del cadàver que va fer un dels soldats confirmava al 95% que el cos era el de Bin Laden. Les posteriors anàlisis d'ADN han elevat el percentatge fins al 99,9%, segons les autoritats dels EUA, que no han volgut fer pública la imatge del cadàver que va obtenir el comando. A l'hora d'abandonar el complex, els soldats nord-americans van haver d'enfrontar-se a un altre problema: un dels helicòpters va avariar-se i no es podia enlairar. En comptes de deixar que caigués a mans equivocades, però, els comandos van evacuar les dones i els nens fins a una àrea segura i van dinamitar l'aeronau malmesa.

stats