WIKILEAKS

Pressions sobre empreses a través de l'ambaixada espanyola

Els EUA van fer marxar el Banc Sabadell de l'Iran

L'entitat financera catalana i Banco Santander van haver de retirar-se del país asiàtic per les pressions nord-americanes amb l'ajut del Banc d'Espanya

El subgovernador del Banc d'Espanya José Viñals hauria intervingut l'any 2008 per reunir informació sobre el Banc de Sabadell per trametre-la al vicesecretari del Tresor dels EUA, Robert M. Kimmitt. Es van reunir en una visita de l'americà a Espanya el març de 2008, i poc després Viñals li va enviar informació sobre l'entitat i la seva activitat a l'Iran. Es desprèn de cables diplomàtics filtrats per Wikileaks i ara en mans del diari madrileny El País, que avui en publica aquestes conclusions.

Segons El País, el Banc d'Espanya ha assegurat que, en tot cas, la informació tramesa als EUA va ser per defensar el Banc Sabadell i el Banco Santander, també en el punt de mira americà. Segons aquesta versió, les dades haurien servit per demostrar que la seva activitat al país asiàtic era escassa i que, per tant, no calia pressionar-los.

Tanmateix, al cap de poc Kimmitt va demanar directament que es tallés aquesta activitat a l'Iran i, a l'abril, el Banc Sabadell va comunicar que havia tancat les seves oficines a l'Iran. El mateix president de l'entitat financera, Josep Oliu, va escriure una carta a l'ambaixada nord-americana en què demanava que es comuniqués al Tresor la decisió.

Més continguts de