WIKILEAKS
Internacional 12/12/2010

Els EUA van fer marxar el Banc Sabadell de l'Iran

L'entitat financera catalana i Banco Santander van haver de retirar-se del país asiàtic per les pressions nord-americanes amb l'ajut del Banc d'Espanya

Redacció
1 min
Josep Oliu, president de Banc Sabadell

BarcelonaEl subgovernador del Banc d'Espanya José Viñals hauria intervingut l'any 2008 per reunir informació sobre el Banc de Sabadell per trametre-la al vicesecretari del Tresor dels EUA, Robert M. Kimmitt. Es van reunir en una visita de l'americà a Espanya el març de 2008, i poc després Viñals li va enviar informació sobre l'entitat i la seva activitat a l'Iran. Es desprèn de cables diplomàtics filtrats per Wikileaks i ara en mans del diari madrileny El País, que avui en publica aquestes conclusions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons El País, el Banc d'Espanya ha assegurat que, en tot cas, la informació tramesa als EUA va ser per defensar el Banc Sabadell i el Banco Santander, també en el punt de mira americà. Segons aquesta versió, les dades haurien servit per demostrar que la seva activitat al país asiàtic era escassa i que, per tant, no calia pressionar-los.

Tanmateix, al cap de poc Kimmitt va demanar directament que es tallés aquesta activitat a l'Iran i, a l'abril, el Banc Sabadell va comunicar que havia tancat les seves oficines a l'Iran. El mateix president de l'entitat financera, Josep Oliu, va escriure una carta a l'ambaixada nord-americana en què demanava que es comuniqués al Tresor la decisió.

stats