ESTATS UNITS

Comença el consell de guerra contra el soldat dels EUA que va filtrar documents a Wikileaks

La fiscalia militar ha presentat 22 càrrecs contra Bradley Manning. El Pentàgon té previst demanar cadena perpètua

Un tribunal militar comença aquest dijous el consell de guerra contra Bradley Manning, el soldat nord-americà acusat de filtrar 7.000 documents classificats del departament d'Estat dels EUA sobre la guerra a l'Iraq, l'Afganistan i el centre de detenció de Guantánamo que va difondre Wikileaks.

Manning escolta aquest dijous els 22 càrrecs que ha presentat la fiscalia militar en una audiència a Front Meade, a l'estat de Maryland (Estats Units). S'espera que el judici comenci formalment al maig, segons la plana que dóna suport al soldat, 'www.bradleymanning.org'.

Cadena perpètua

Els càrrecs més greus que pesen sobre Manning són els d'assistència a l'enemic i d'alta traïció, que podrien conduir-lo a la pena de mort, però el Pentàgon ja ha deixat clar des de fa temps que no demanarà aquesta condemna, sinó la cadena perpètua sense condicional.

L'estratègia dels advocats de Manning, liderats per l'advocat civil David E. Coombs, ha estat retratar el seu client com una persona amb greus problemes psicològics, turmentat per una transsexualitat latent, ignorat o maltractat pels seus companys de files i pels seus superiors. Coombs ha demanat la combinació dels càrrecs en tres i una pena màxima de 30 anys. L'exèrcit ho ha refusat.

Detingut des del maig del 2010

Manning va ser arrestat a l'Iraq el maig del 2010, després que Adrian Lamoi, un 'hacker' nord-americà, el delatés. Llavors va ser traslladat a una presó de la base militar de Quantico, a Virgínia. A l'abril del 2011 el van traslladar a una presó de màxima seguretat del Pentàgon a Kansas, on complirà la condemna si és declarat culpable de tots els càrrecs.

Més continguts de