ESTATS UNITS
Internacional 03/01/2012

Les cinc claus per entendre els 'caucus'

No són primàries, però tampoc un simple míting de barri. Els caucus són les proves clau per temptejar el suport dels candidats en les presidencials nord-americanes

Ara
2 min
Model d'elecció de candidats demòcrates en els caucus. DES MOINES REGISTER

BarcelonaL'estat d'Iowa celebra avui el primer caucus. Però què significa aquesta prova? Els caucus són un simulacre de primàries, amb un alt component veïnal, per temptejar el suport dels candidats en la carrera per la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

1. El més important no és guanyar

Molts presidents dels Estats Units no van guanyar la primera prova de l'estat d'Iowa, però tot i això es fan refer i es van imposar als seus rivals. El més important dels caucus és sorprendre i superar les expectatives.

2. No són unes primàries convencionals

Els caucus se celebren entre comunitats de veïns, en escoles, biblioteques o espais públics. Per a qualsevol votant significa un esforç, assistir-hi, perquè primer ha d'escoltar el discurs de cadascun dels representants i després votar (una mitjana de dues hores). Cada partit té un mecanisme diferent per fer-ho, a diferència del cas de primàries.

En el cas republicà es decideix en una urna, mentre que els demòcrates trien per grups, és a dir, una persona mostra un cartell amb el nom del candidat i s'hi agrupen (les imatges mostren una descripció gràfica del procés).

3. A més caucus

La carrera per la Casa Blanca dura un màxim de sis mesos. Un caucus no marca el punt i final dels candidats, però sí que és una prova de foc per saber el nombre real de suports que es tenen. Els candidats solen rebaixar les seves espectatives si obtenen pocs vots. Segons els resultats a Iowa, Bachmann i Perry podrien renunciar.

4. No és un, en són molts

Iowa és el tret de sortida a sis mesos de debats i votacions en caucus i primàries. El candidat final a la cursa per la Casa Blanca serà oficial el 30 d'agost, després d'una convenció republicana a Tampa (Florida). Però el dia decisiu és el Super Dimarts (6 de març), una jornada de primàries i caucus per tots els Estats Units.

5. Els demòcrates no celebren caucus

Enguany els demòcrates no comencen cap cursa electoral a Iowa. Com que el president nord-americà, Barack Obama, es presenta a la reelecció, ja està definit el candidat. Fa cinc anys la carrera va ser aferrissada entre Obama i l'actual secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton.

stats