Internacional 08/11/2012

L'alcalde de Nova York ordena el racionament de la gasolina per l'escassetat provocada pel 'Sandy'

Els vehicles podran posar gasolina en funció de si el dia del mes i l'últim número de la seva placa de matrícula són parells o senars

Efe
2 min

Nova YorkLa ciutat de Nova York i Long Island racionaran a partir d'aquest divendres la venda de gasolina per garantir el subministrament de combustible ja que, des del pas de l'huracà 'Sandy', hi ha problemes d'abastament a la ciutat. "La millor manera d'ajudar els clients a comprar gasolina més ràpidament és alternant els dies en què els conductors puguin comprar", ha afirmat aquest dijous l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, en una roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'alcalde ha signat una ordre d'emergència per la qual, a partir de divendres a les 06.00 hora local (12.00 a Catalunya) s'establirà un sistema que regularà la venda de combustible en funció de si el dia del mes i l'últim número de la placa de matrícula del vehicle són parells o senars.

Paral·lelament, el governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha anunciat que a causa de les interrupcions de subministrament de combustible causades per la tempesta hivernal de dimecres, els comtats de Nassau i Suffolk (a Long Island) també aplicaran mesures de racionalització de combustible per reduir les cues a les estacions de servei.

Problemes en gasolineres, oleoductes i refineries

La passada nit es va produir una fallada parcial en una estació de la companyia energètica Buckeye Pipeline, que abasteix a prop de 4,5 milions de galons de petroli al dia a la ciutat de Nova York i la zona de Long Island, cosa que ha generat la interrupció a la cadena subministrament de combustible a les regions durant aquest dijous. D'altra banda, els subministraments de combustible s'han endurit a la regió del nord-est dels EUA després dels problemes detectats en els oleoductes i les refineries més importants del nord-est arran de l'huracà 'Sandy'.

Aquestes mesures només afectaran vehicles no comercials, de manera que quedaran exempts de la racionalització dels taxistes, autobusos, limusines i vehicles d'emergència. Les plaques que no tenen números (en usuaris que paguen més per incloure paraules) només podran proveir-se de gasolina els dies imparells, mentre que els vehicles de fora de l'estat estaran subjectes als mateixos requisits.

Policies a les estacions de servei

"La durada del pla de gestió de combustible la determinaran les províncies i la ciutat en coordinació amb l'estat de Nova York", ha afirmat Cuomo. Per garantir el compliment de la mesura, Bloomberg ha assenyalat que agents de policia de Nova York es desplegaran a les estacions de servei, tot i que "esperem que els novaiorquesos respectin la regla i treballin junts per assegurar el compliment".

"Aquest no és un pas que prenem a la lleugera, però donada l'escassetat de gasolina i les frustracions creixents entre els novaiorquesos, creiem que és el pas correcte", ha dit l'alcalde. "Tot i que la infraestructura de la regió petroliera torna lentament a la normalitat, el subministrament de gasolina segueix sent un veritable problema per als milers de conductors de Nova York", va assenyalar Bloomberg.

Per la seva banda, el governador de Nova Jersei, Chris Christie, també ha informat aquest dijous que ha ampliat les mesures per reforçar el subministrament de gasolina a la zona, que permetrà als comerciants comprar gasolina i dièsel a proveïdors de fora de l'estat fins el 14 de novembre. Nova Jersei ja havia imposat la setmana passada el racionament de la venda de gasolina en dies alterns en els comtats del nord de l'estat.

stats