ESTATS UNITS
Internacional 09/09/2011

Més de dos milions d'usuaris sense llum als EUA i Mèxic

Una apagada originada per l'error d'un operari de la xarxa elèctrica ha afectat el sud de Califòrnia, Arizona i l'estat mexicà de Baixa Califòrnia

Agències
2 min
L'aeroport de San Diego, a les fosques / REUTERS

San DiegoMés de dos milions de persones al sud de Califòrnia, Arizona i l'estat mexicà de Baixa Califòrnia s'han quedat sense subministrament elèctric a causa d'una apagada originada per l'error d'un operari de la xarxa elèctrica, segons ha explicat la mateixa companyia elèctrica. El comtat de San Diego, a Califòrnia, és el més afectat pel tall de subministrament energètic. La manca d'energia ha deixat inutilitzats els semàfors i ha provocat nombrosos accidents de trànsit i múltiples operacions de rescat de persones tancades en ascensors. Les autoritats locals han decretat el tancament de les escoles a San Diego durant tota la jornada de divendres i també ha quedat alterat el funcionament de l'aeroport internacional de la ciutat . Els hospitals també han hagut de recórrer als seus propis generadors per seguir operatius i s'han paralitzat dos reactors de la central nuclear de Sant Onofre. A última hora de dijous ja començava a recuperar-se el servei elèctric de manera gradual en ambdós costats de la frontera, encara que a San Diego els talls de llum persistiran en diversos punts del comtat fins dissabte. 

La companyia San Diego Gas and Electric ha qualificat els fets com "una apagada important" en un comunicat publicat a la web i ha assegurat que 1,4 milions dels seus clients havien vist interromput el servei.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'apagada va començar a última hora de dijous després que un empleat de l'empresa Arizona Public Service (APS) cometés un error en una subestació elèctrica propera a Yuma, localitat del sud d'Arizona fronterera amb Mèxic, on 56.000 habitants també van patir un tall de llum. "Els protocols operatius i de protecció haurien hagut d'aïllar l'apagada resultant en l'àrea de Yuma. La raó que això no passés serà el punt central de la investigació d'aquest esdeveniment, que ja està en marxa", va assegurar l'APS. Des de Mèxic, el director de la Comissió Estatal d'Energia de Baixa Califòrnia, David Muñoz, ha calculat que un milió d'usuaris s'han quedat sense llum en aquest estat mexicà fronterer amb els EUA.

stats