Internacional 22/01/2012

Newt Gingrich guanya a Carolina del Sud i capgira les primàries republicanes als Estats Units

El candidat ha convençut als electors de que pot derrotar Obama en dos debat que han tingut lloc aquesta setmana

Efe
2 min
Newt Gingrich

WashingtonL'expresident del Congrés i l'ideòleg de la revolució conservadora dels anys 90 ha aconseguit aquesta matinada una rotunda victòria a les primàries de Carolina del Sud. La lluita per designar el candidat republicà a la presidència dels Estats Units serà llarga. Gingrich ha remunta en molts pocs dies l'avantatge de més de 10 punts del moderat Rommey, que estava considerat fins ara el candidat favorit, i ha guanyat amb el 40% dels vots, per davant del 28% de Romney, que havia començat la setmana amb un avantatge de 23 punts. L'exsenador de Pennsilvània, Rick Santorum, va obtenir el 17% i el legislador texà Ron Paul va aconseguir el 13%.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els votants més conservadors del moviment "Tea Party", els cristians evangèlics i les persones amb menys ingressos han recompensat l'eloqüència de Gingrich durant els darrers debats televisats i les seves indubtables credencials conservadores. Newt Gingrich va marcar l'ideari del partit als anys 90 amb el seu "Contracte per a Amèrica", que va permetre als republicans recuperar el control del Congrés. Romney està considerat com un candidat moderat però com a milionari projecta una imatge de "desconnexió de la realitat" respecte els ciutadans.

Carolina del Sud és un estat tradicionalment molt conservador, però en aquesta ocasió els electors han orientat el seu vot per la situació econòmica i el desig d'elegir el candidat que pugui derrotar el demòcrata Obama a les eleccions de novembre. Carolina del Sud és una autèntica fortalesa republicana. Nikki Haley, la governadora és d'aquest partit, així com els 2 senadora i 5 dels 6 representats triats per al Congrés federal. L'estat ha votat pels republicans a 11 de les 12 darreres eleccions presidencials.

Per primera vegada hi hagut un guanyador diferent a cadascun dels 3 estats que han obert la campanya de les primàries dels Estats Units. A Iowa, on les eleccions es van celebrar el 3 de gener, va guanyar Rick Santorum, a New Hampshire, una setmana més tard, Romney i a Carolina del Sud, Gingrich s'ha alçat amb la victòria.

Gingrich continua avui la seva campanya a l'estat de Florida, on les eleccions se celebraran a finals de mes.

stats