ESTATS UNITS
Internacional 27/08/2011

Nova York es queda sense transport públic pel pas de l'huracà 'Irene'

És la primera vegada que les autoritats suspenen el servei per problemes meteorològics. Com a mesura preventiva, el servei d'autobusos, metro i trens s'ha suspès fins al pròxim avís

Agències
2 min
L'estació Grand Central de Nova York anuncia el tancament del metro / EFE

Nova YorkNova York s'ha quedat, des d'aquest migdia, sense transport públic. La xarxa de la qual depenen milions de persones per mobilitzar-se per la ciutat ha quedat aturada davant la imminent arribada de l'huracà Irene, que ha obligat a suspendre com a mesura preventiva el servei d'autobusos, metro i trens fins que rebi un altre avís. "El que tenim aquí és un huracà que es preveu que arribarà a la ciutat acompanyat de vents que podrien superar els nivells en què seria segur operar", ha indicat el director de l'Autoritat Metropolitana del Transport (Metropolitan Transport Authority, MTA, en anglès), Jay Walder. S'estima que una mitjana d'11 milions de persones fan servir diàriament el sistema de transport públic, principalment la xarxa de metro, inaugurada el 1868 i que, en l'actualitat, té 24 línies i més de 400 estacions. Els responsables de l'MTA estimen que el metro estarà tancat "almenys" fins dilluns a les set, hora local, si així ho permeten les condicions meteorològiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La majoria de trens de llarga distància que uneixen les principals ciutats de la costa est del país, Washington, Filadèlfia, Nova York i Boston, que ofereix la xarxa Amtrak en el conegut com a "corredor del nord-est", també estan cancel·lats durant el cap de setmana. A més, els aeroports que serveixen a la ciutat de Nova York, el John F. Kennedy, LaGuardia, Newark, Stewart i Teterboro, no permeten l'aterratge de vols nacionals ni internacionals des de les 12.00 h, hora local, i de moment poden enlairar-se els avions.

Només hi ha oberts els ponts que uneixen l'illa de Manhattan amb la resta de districtes de la ciutat i amb Nova Jersey, però les autoritats ja van advertir divendres que hauran tancar si els vents que s'espera que acompanyin l'Irene superen els 96 quilòmetres per hora. També està previst suspendre el servei de transbordadors que connecta el sud de l'illa de Manhattan amb Staten Island i Brooklyn.

Els novaiorquesos ja saben què vol dir quedar-se sense la seva àmplia xarxa de transport públic en una ciutat on més de dos terços dels residents no tenen vehicle propi. La primera vegada va ser després dels atemptats terroristes de l'11 de setembre del 2001, i després, el 2005, durant una vaga de treballadors de l'Autoritat Metropolitana del Transport. Però aquesta és la primera vegada que les autoritats suspenen el servei per problemes meteorològics en tota la xarxa de transports, la més gran del país, que inclou els trens que connecten Nova York amb Long Island i el comtat de Westchester, als suburbis de la ciutat, i els estats de Nova Jersey i Connecticut.

stats