Obama anuncia més sancions a alts funcionaris russos per l'annexió de Crimea

La nova llista inclou a homes propers a Putin, sectors claus de l'economia russa i un banc

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat aquest dijous més sancions a funcionaris de més alt nivell i aliats del president rus, Vladímir Putin, així com a un banc rus, per respondre a l'annexió de Crimea i les contínues amenaces a la unitat d'Ucraïna.

En un breu discurs a l'esplanada sud de la Casa Blanca, el president va dir que aquestes noves sancions han estat decidides per la il·legítima "annexió de Crimea" i les "amenaces a l'est d'Ucraïna", una zona també amb alta concentració de població de parla russa.

"Estats Units està imposant avui, com ja vam dir que faríem, un cost addicional a Rússia" ha destacat Obama en una breu intervenció davant les càmeres.

El president, que el dilluns ja havia imposat en una ordre executiva sancions a set funcionaris russos, va advertir llavors que continuaria ampliant l'abast de les sancions si Rússia no aquarterava les seves tropes a Crimea i començava un diàleg amb el nou Govern de Kíev.

"El Govern rus ha pres aquestes decisions, que han estat rebutjades per la comunitat internacional", ha afegit el mandatari.

Es sancionarà a homes molt propers a Putin

La nova llista de congelació d'actius sota jurisdicció nord-americana afecten una vintena de funcionaris russos i persones properes a Putin, així com al banc Rossiya.

Aquest banc, segons fonts de la Casa Blanca, té vincles amb alts càrrecs russos i té actius exposats a les sancions, de manera que tindrà ara dificultats per accedir a liquiditat en dòlars.

A més, Obama ha advertit que han fet passos per ampliar per decret les sancions "a sectors clau de l'economia russa" si Moscou no deté les accions a Ucraïna, on l'equilibri de poders es va trencar arran de les protestes pro europees que van propiciar la sortida del president pro rús Víktor Ianukóvitx.

Impacte en tota l'economia mundial

"No és el camí que hauríem triat, aquestes sancions no només tindran un important impacte en l'economia russa, sinó en tota l'economia mundial", ha assegurat Obama abans d'abordar l'helicòpter presidencial per viatjar a Florida.

"Volem que quedi clar que això no és el final del camí de les sancions. Això és només el començament", ha indicat també en una conferència telefònica un alt càrrec de l'Administració d'Obama.

Les sancions nord-americans estan sent decidides en coordinació amb les autoritats de la Unió Europea (UE) i Obama ha demanat que es complementin aviat amb ajuda econòmica del Fons Monetari Internacional al nou Govern d'Ucraïna.

Més continguts de