Estats Units
Internacional 23/03/2012

Obama: "Si tingués un fill, seria com Trayvon", l'adolescent negre assassinat per un vigilant

El president nord-americà ha parlat de l'assassinat d'un jove negre a mans d'un vigilant a Florida. El cas ha reobert el debat sobre una llei de defensa pròpia als EUA

Agències
1 min
Un memorial a Trayvon Martin fora de la zona residencial on va ser assassinat. / MARIO TAMA / GETTY

Washington"Si tingués un fill, s'assemblaria a Trayvon": el president dels Estats Units, Barack Obama, ha intervingut aquest divendres, visiblement emocionat, en l'afer de la mort d'un adolescent negre desarmat al qual un vigilant nocturn va disparar en una zona residencial, a Florida. Obama ha exigit una investigació completa d'aquest drama, que està provocant una indignació creixent als EUA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No em puc imaginar el que estan passant els pares" de Trayvon Martin, de 17 anys, ha declarat el president. "Quan penso en aquest noi, penso en les meves pròpies filles. Crec que cada pare als EUA hauria de poder entendre la raó per la qual és imperatiu que investiguem tots els aspectes d'aquest afer, i que tothom hi posi de la seva part, l'Estat federal, l'estat (de Florida) i les autoritats locals, per entendre exactament com s'ha produït aquesta tragèdia", ha afegit Obama.

Aquesta mort el mes passat a Sanford, Florida, ha reobert el debat al voltant d'una polèmica llei de defensa pròpia promulgada el 2005 i en vigor en aquest estat, denominada 'Stand Your Ground'.

Polèmica llei de legítima defensa

Aquesta llei, vigent a més d'una vintena d'estats del país, empara aquells qui recorrin a "mesures de força letals" per defensar-se davant d'una amenaça. Aquesta mateixa legislació ha permès que el presumpte autor dels trets, George Zimmerman, de 28 anys, hagi al·legat defensa pròpia i estigui encara en llibertat sense càrrecs.

Aquesta decisió tan criticada va fer que el cap de la policia de Sanford, Bill Lee, anunciés dijous que es retirava temporalment de les seves funcions i també que el fiscal Norman Wolfinges s'apartés del cas.

stats