Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

El Suprem dels EUA avala la reforma sanitària d'Obama

L'alta instància manté el principi que inspirava el nou model de cobertura mèdica considerat el buc insígnia del mandat del president nord-americà, Barack Obama, tot i que suggereix alguns canvis de procediment

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha declarat aquest dijous constitucional la part central de la reforma sanitària del president del país , Barack Obama , que obliga els nord-americans a contractar una assegurança mèdica .

La màxima instància judicial ha sentenciat que la clàusula coneguda com "mandat individual " no és constitucional sota la llei de Comerç , segons la qual el govern federal no pot interferir en la llibertat de comerç .

El cap del Suprem , John Roberts , ha inclinat la balança , 5 a 4, perquè l'anomenat "mandat individual " segueixi endavant , tot i que el Congrés haurà de revisar la seva aplicació concreta .

La sentència manté viva la important reforma sanitària impulsada per Obama en els seus punts clau i només obliga a determinats ajustos , segons els experts .

La decisió global significa una victòria majúscula per als demòcrates i per a Obama, ja que aconsegueixen que tiri endavant la reforma sanitària més important dels Estats Units des de la creació del 'Medicare' als anys 60.

Fins ara la majoria dels nou magistrats havien posat en dubte la legalitat de la mesura, però finalment el president nord-americà se n'ha sortit amb la seva. El president del tribunal, el republicà John Roberts que ha expressat més d'una vegada un enfrontament ideològic clar amb Obama, s'ha mostrat a favor de la llei.

Discurs de valoració del president

Està previst que Obama s'adreci als nord-americans en breu per valorar la decisió. Segons ha avançat el ' Wall Street Journal', el candidat a la reelecció tenia preparats fins a tres discursos degut a la incertesa a de la sentència. Es preveu que el discurs tingui un to de celebració i també l'usi en clau electoralista.

La decisió del Suprem suposa un cop favorable a la reelecció del president demòcrata, que ha convertit la mesura en la bandera de la seva primera legislativa. Però alhora reforça els arguments del seu contrincant, el republicà Mitt Romney.

Més continguts de