Internacional 11/06/2011

Els correus electrònics de Sarah Palin revolucionen la premsa dels Estats Units

Els mitjans creen bases de dades per consultar el contingut dels correus en què es revelen amenaces de mort rebudes per l'exgovernadora o bé la seva animadversió cap als mitjans de comunicació

Agències
3 min
Una pàgina d'un correu que Palin va enviar el 2008 / REUTERS

WashingtonLa publicació de 24.000 correus electrònics de Sarah Palin ha revolucionat la premsa dels EUA, que es va afanyar a destapar les seves intencions presidencials més primerenques, les seves impressions de Barack Obama i fins i tot les amenaces de mort que va rebre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de primera hora del matí, periodistes i fotògrafs de tot el país es van congregar davant d'una petita oficina del Capitoli d'Alaska, a Juneau, per rebre còpies dels correus electrònics que Palin va enviar durant part de la seva etapa com a governadora de l'estat, entre 2006 i 2008. Alguns d'ells, com el Washington Post i el New York Times, han desplegat extensos equips de redactors i voluntaris que passaran el cap de setmana immersos en les converses que Palin va intercanviar amb el seu marit Todd i més de 50 funcionaris estatals.

Esperonats pels rumors que Palin pretengui entrar a la carrera republicana a la presidència el 2012, cada mitjà ha pagat 725 dòlars per construir la seva pròpia base de dades electrònica amb les converses, que omplen sis caixes de 25 quilos cadascuna. Molts dels mitjans van demanar accedir a la correspondència fa gairebé tres anys, quan van saber que l'exgovernadora enviava i rebia correus relacionats amb el càrrec al seu compte personal de Yahoo, i han hagut d'esperar un mandat de la legislatura estatal i un meticulós procés de revisió a l'oficina de Palin.

Les primeres hores de lectura i anàlisi no han deparat revelacions escandaloses, però sí que han obert una finestra a les opinions de la política republicana i la seva manera d'encarar el càrrec de governadora, que va decidir abandonar el juliol de 2009. "Els milers de correus electrònics mostren que Sarah Palin era una governadora molt implicada. Tothom hauria de llegir", assegura a la revista Politico el tresorer de l'oficina de Palin, Tim Crawford. A més de detallar la presa de decisions en els assumptes que més van marcar el seu mandat, com la construcció d'un gasoducte de gairebé 3.000 quilòmetres de longitud, les converses retraten, per exemple, l'escassa simpatia de Palin cap a les sol·licituds dels mitjans de comunicació perquè fes públics els seus assumptes. "Seguiré estant consternada pels mitjans, i estic agraïda que vosaltres no sigueu part dels estranys costums del món mediàtic d'avui dia", va escriure Palin en un correu a membres del seu equip el setembre de 2008, poc després de fer-se pública la seva candidatura a la vicepresidència.

Les converses de principis d'aquest any també revelen que Palin coquetejava amb la idea de ser la companya de fórmula de John McCain mesos abans de l'anunci, que va sorprendre tot el país i es va presentar com una cosa inesperada fins i tot per la pròpia governadora. Al mateix temps que els seus assessors l'informaven sobre les seves opcions d'entrar a la carrera, Palin rebia a la seva pàgina web missatges de suport a una hipotètica candidatura, que ella mateixa s'encarregava de reenviar, sense comentaris, als coordinadors del Govern estatal.

En un altre dels correus més citats avui per la premsa, datat el 19 de setembre de 2007, el subdirector legislatiu del Govern estatal, Chris Clark, va recomanar a Palin que es reunís, durant una visita a Washington, amb un tal Pete Rouse. "És el cap de personal d'un tipus anomenat Barack Obama", va escriure Clark, al que la governadora va respondre: "Em sembla bé conèixer-lo". La conversa no aclareix si Palin i Clark parlaven en to irònic o si realment ignoraven qui era Obama, que havia entrat en la carrera demòcrata a la presidència al febrer d'aquell any.

Tampoc falten les amenaces de mort a la governadora, com la rebuda a la seva web el setembre de 2008, que l'acusava de racista i afirmava que si fos un home s'hauria unit al Ku Klux Klan. "És membre de la NRA (Associació Nacional del Rifle) per defensar el dret de tot ciutadà blanc del sud de disparar a tots els que no siguin blancs! Sarah Palin ha de ser assassinada!", Va escriure el remitent, Dominique Villacrouz.

Els correus, dels que l'oficina de Palin n'ha retingut almenys 2.000 per motius de privacitat, han generat centenars de cerques a les bases de dades creades per la cadena NBC o l'agència ProPublica, i més de 2.500 seguidors en el compte creat al twitter pel Washington Post per a l'ocasió, @PalinEmails. Però els lectors encara no poden trobar la que potser sigui la part més sucosa de la correspondència de Palin, que encara està sent revisada a la seva oficina: la que mostra la seva vida com a aspirant a la vicepresidència i, sobretot, com va viure la derrota a les eleccions de novembre de 2008.

stats