Internacional 04/03/2011

Tots els indicadors apunten a una victòria del "sí" al referèndum de Gal·les, però amb una participació baixa

Una enquesta de BBC Wales apunta que la meitat dels gal·lesos consideren que no han rebut prou informació per anar a votar amb una idea clara, fet que podria haver motivat que molts es quedessin a casa

Acn
2 min

CardiffGal·les sabrà aquesta tarda si la seva assemblea pot finalment convertir-se en un parlament i fer lleis en les 20 competències que té assignades sense necessitat de demanar permís als polítics de Westminster, a Londres. El recompte de vots del referèndum comença aquest matí, i s'espera un resultat definitiu a mitja tarda. Tots els indicadors apunten a una victòria del "sí", però amb una participació baixa, que podria rondar el 30%. De fet, segons una enquesta de BBC Wales, la meitat dels gal·lesos consideren que no han rebut prou informació per anar a votar amb una idea clara, fet que podria haver motivat que molts es quedessin a casa. El diputat del Plaid Cymru Hywel Williams ja va avançar que la pregunta del referèndum -Voleu que l'Assamblea ara sigui capaç de fer lleis en tots els assumptes relacionats amb les 20 matèries en què té competències?- era "massa tècnica" i que hi havia "poca emoció" als carrers del país. Amb tot, Williams es va mostrar "confiat" de la victòria del "sí".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una línia similar, la presidenta del Plaid, Jill Evans, va assegurar durant les votacions que encara que tots els partits gal·lesos estiguessin d'acord amb el "sí", els ciutadans havien d'acudir a les urnes per aconseguir un resultat "fort". El primer ministre, el laborista Carwyn Jones, també va demanar als partidaris del canvi que no es confiessin i que emetessin el seu vot. Jones va assegurar al final de la jornada electoral que confiava en què la participació fos més alta "del que s'esperava", especialment per l'elevat nombre de vots rebuts per correu.

Els gal·lesos volen un parlament amb més poders dels previstos al referèndum

Una enquesta d'ICM recollida per la BBC suggereix que l'opció de parlament que permetrà el referèndum és la preferida per un 18% dels gal·lesos. Aquest parlament, que tindrà poders directes en vint matèries i no haurà de demanar el consentiment de Londres, no podrà, d'altra banda, prendre cap decisió en matèria econòmica o de finançament. De fet, una xifra molt similar, un 17%, voldria que l'assemblea es mantingués amb els poders actuals.

L'opció preferida pels gal·lesos, segons el sondeig, és una que no estava disponible en el referèndum d'aquest dijous. Es tracta d'un parlament amb poders complets per fer lleis amb independència, però amb capacitat de controlar alguns impostos. Aquest tipus de parlament compta amb el suport d'un 35% dels ciutadans. La presidenta del Plaid, Jill Evans, ha indicat que exigir poders fiscals serà "el proper pas" en el procés de desenvolupament de l'autogovern gal·lès.

Al carrer, es percep que el gruix de la victòria del "sí" es deurà majoritàriament a la votació positiva dels qui voldrien "una mica més" del que està en joc en aquest referèndum però que han decidit que "més val això que res". D'altra banda, el suport per la independència i per l'eliminació de l'autogovern és bastant similar. Un 16% dels gal·lesos voldrien la independència del Regne Unit, mentre que un 15% aboliria el procés de descentralització i optaria per mantenir, només, el parlament de Westminster, a Londres.

stats