CRISI DIPLOMÀTICA
Internacional 30/05/2012

Un error d'Obama sobre l'Holocaust indigna Polònia

El president nord-americà s'ha referit als "camps de concentració polonesos" en lloc dels "camps nazis". El primer ministre polonès ha exigit disculpes als Estats Units

Reuters
1 min

VarsòviaPolònia ha demanat una disculpa sincera a Washington després que el president dels Estats Units, Barack Obama, parlés dimarts a la nit de "camps d'extermini polonesos" durant l'entrega d'un premi a un soldat de la resistència que va alertar el món de l'Holocaust nazi, perpetrat en gran part sobre el territori de l'avui Polònia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La Casa Blanca s'ha de disculpar per un error tan ultratjós", va assenyalar el ministre d'Exteriors, Radoslaw Sikorsko, en el seu compte de Twitter dimarts. "És una llàstima que la ignorància i la incompetència eclipsessin una cerimònia com aquesta".

Un portaveu del departament de Seguretat Nacional dels EUA, Tommy Vietor, va reaccionat a l'error: "El president es va equivocar –feia referència als camps d'extermini nazis a Polònia–. Lamentem aquest error, que no ha de fer oblidar la clara intenció d'homenatjar Karski i aquests ciutadans valents que estaven al costat de la dignitat humana davant la tirania".

Però el primer ministre polonès, Donald Tusk, no n'ha tingut prou i demana la disculpa directa d'Obama. "Quan algú diu 'camps d'extermini polonesos' està negant l'existència dels nazis, per tant, també negant la responsabilitat alemanya, i de Hitler", ha argumentat. Tusk ha demanat a Washington que resolgui l'error donant suport justament a Varsòvia en contra d'aquesta retòrica.

La cerimònia de dimarts sobre l'Holocaust era per entregar un premi pòstum a Jan Karski, que va convertir-se en un dels primers testimonis visuals de l'Holocaust després d'escapar-se del gueto de Varsòvia i d'un camp nazi. Karski va viatjar fins a Londres, Washington i allà on fos possible denunciant l'extermini sistemàtic de jueus.

stats