MÓN
Internacional 03/07/2011

Una canonada trencada d'Exxon vessa mil barrils de petroli al riu Yellowstone, a l'oest dels Estats Units

Les autoritats temen que el corrent traslladi el cru al riu Missouri i que la marea negra arribi a Dakota del Nord. Exxon va abocar el 1989 més de 40 milions de litres al mar, en una de les pitjors catàstrofes mediambientals de la història

Efe
1 min

WashingtonAlmenys mil barrils de petroli s'han abocat aquest cap de setmana al riu Yellowstone, a l'estat nord-americà de Montana, després que s'hagi trencat una canonada subterrània propietat de l'empresa ExxonMobil, segons ha informat aquest diumenge la petroliera en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La canonada es va trencar la nit de divendres prop de Billings. El cru es va escampar uns 130 quilòmetres i les autoritats locals van evacuar la població dels marges del riu.

Exxon, que va descobrir el desastre dissabte al matí, assegura que la canonada ja ha estat taponada. Encara no se saben, però, les causes de l'accident.

"Reconeixem la gravetat de l'incident i estem treballant a fons" per solucionar-ho, ha dit el president de la companyia, Gary Pruessing, segons el comunicat.

Les autoritats temen que el corrent traslladi el petroli al riu Missouri, del qual el Yellowstone n'és un afluent, i que la marea negra arribi fins a Dakota del Nord.

La reputació de Exxon, la major empresa petroliera que cotitza en borsa del món, va quedar marcada el 1989 quan el petroler "Exxon-Valdez" va embarrancar a la costa d'Alaska i va abocar més de 40 milions de litres de cru al mar, per la qual cosa es considera una de les majors catàstrofes mediambientals de la història.

Després de l'accident, que va marcar un abans i un després en la indústria petroliera nord-americana, Exxon es va esforçar a millorar els seus estàndards de seguretat.

No obstant això, l'empresa continua protagonitzant, igual que els altres gegants del cru, desenes d'abocaments cada any en els rius del país, que solen passar desapercebuts pel seu impacte relativament menor al dels vessaments que es produeixen al mar.

stats