MÓN
Internacional 11/01/2012

Romney també guanya a New Hampshire i avança en la cursa per competir amb Obama

L'exgovernador de Massachusetts es consolida com el gran favorit per aconseguir la candidatura dels republicans. Paul és segon i Santorum es desinfla

Efe
3 min
Romney, acompanyat de la seva família després de la victòria

ManchesterL'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney continua ferm en la carrera per convertir-se en el rival de Barack Obama en les presidencials nord-americanes. Romney s'ha imposat amb comoditat en les primàries republicanes de New Hampshire i queda en una còmoda posició per a les següents cites al calendari electoral, Carolina del Sud i l'estat clau de Florida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El gran derrotat en aquests comicis és Rick Santorum, el qual, després d'haver quedat en un sorprenent segon lloc a Iowa a només vuit vots de Romney, es desinfla en rebre tot just un 10% dels sufragis en aquest estat.

Amb el 50% dels vots escrutats, Romney rebia al voltant del 37,3% dels vots, a una gran distància del seu immediat perseguidor, el congressista Ron Paul, el gran ídol del corrent llibertari republicà, que rebia el 23,4% dels sufragis.

L'exgovernador de Utah Jon Huntsman, amb el 17,3% dels vots, ha quedat en tercer lloc, una posició que li permet continuar en la carrera a la pròxima cita electoral –Carolina del Sud, el dia 21– però que, almenys en principi, no li donarà l'impuls que necessitava per abandonar l'últim lloc en les enquestes d'àmbit nacional.

Molt endarrerits es troben l'expresident de la Cambra de Representants, Newt Gingrich, amb el 10%, i Santorum.

El governador de Texas, Rick Perry, que ja va quedar penúltim en la primera cita electoral, els caucus d'Iowa la setmana passada, i havia renunciat pràcticament a fer campanya a New Hampshire, queda en últim lloc en rebre tot just el 0,7%.

Un exultant Romney ha saludat els seus simpatitzants a l'estat després del seu triomf amb un "aquesta nit hem fet història". L'exgovernador, que fa quatre anys va ser derrotat en aquest estat a mans de John McCain en un cop mortal a les seves aspiracions a les presidencials, ha optat en el seu discurs de triomf per carregar contra el president Barack Obama, com si ja fos el seu contrincant per a les eleccions de novembre.

Romney ha criticat que Obama prengui com a referència el "model de benestar" europeu i ha assegurat que, per contra, tornarà al model de convertir els EUA en una "pròspera terra d'oportunitats".

"Obama es fixa en les capitals europees, nosaltres ens inspirem en les ciutats i pobles" nord-americans, ha dit el candidat, que en un atac de patriotisme ha emfatitzat que en temps difícils no es poden oblidar els valors principals d'una nació creada "sota Déu" .

Paul ha assegurat que, en obtenir el segon lloc, després del tercer a Iowa, s'ha obert el camí cap a "una revolució electoral per reinstaurar la llibertat".

I Huntsman, la viabilitat del qual penjava del seu resultat a New Hampshire, ha comparegut davant els seus partidaris amb l'anunci que "seguim cap a Carolina del Sud".

Amb el triomf d'avui, Romney es converteix en el primer candidat republicà en els últims temps a guanyar tant a Iowa com a New Hampshire i es consolida com el gran favorit per aconseguir la candidatura del seu partit i batre Obama al novembre.

Però el seu triomf és menys contundent que el de McCain fa quatre anys, amb un 3% menys de marge, i ha de lluitar ara amb la resta dels seus rivals republicans en un estat que, a priori, li serà menys favorable.

Si a New Hampshire pràcticament jugava "a casa", en ser un estat veí del seu, Massachusetts, Carolina del Sud és un estat del sud molt més tradicionalista, on les propostes conservadores d'aspirants com Perry o Santorum poden trobar terreny més fèrtil, i Romney, tot i que les enquestes li concedeixen l'avantatge, no acaba d'entusiasmar els votants.

Les enquestes també l'afavoreixen a Florida, el primer estat d'àmplia població hispana que acudirà a les urnes en aquestes primàries.

A la cita d'avui, la segona del calendari electoral nord-americà, els aspirants republicans es disputen dotze delegats a la convenció que se celebrarà a Florida el pròxim agost i que serà la que oficialment nomenarà el candidat republicà per a les eleccions presidencials de novembre.

El candidat republicà haurà d'enfrontar-se llavors amb el president Barack Obama, que no compta amb oposició al seu partit, el Demòcrata.

stats