MÓN
Internacional 01/08/2011

Punts bàsics de l'acord pel deute als EUA: la retallada més dràstica en Defensa en vint anys

El pacte no satisfà cap de les parts i ajorna alguns dels punts més controvertits. Dóna aire, però, a Obama perquè evita tornar a negociar el sostre del deute fins després de les eleccions

Efe
2 min
Barack Obama

WashingtonNo serà fàcil executar l'acord al qual han arribat aquesta matinada la Casa Blanca i els líders dels partits Demòcrata i Republicà. El pacte, anunciat pel president nord-americà, Barack Obama, eleva el sostre del deute i evitar així que el país entri en suspensió de pagaments el 2 d'agost. El pla ha de ser votat ara per les dues cambres del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És un acord que no satisfà cap de les parts, i que ajorna alguns dels punts més controvertits. Dóna aire, però, al president, perquè evita tornar a negociar el sostre del deute fins després de les eleccions. Obama troba que el pacte és "un triomf per a l'economia i la disciplina pressupostària" però l'obligarà a fer seriosos ajustaments.

Entre els aspectes polèmics hi ha la primera gran retallada al pressupost de Defensa des dels anys 90.

1- Elevació del sostre del deute

El president autoritza el Congrés a elevar el sostre del deute per un valor mínim de 2,1 bilions de dòlars. Això garanteix que el límit no s'hagi d'alçar altre cop fins al 2013 per evitar noves lluites bipartidistes en el tram final de la campanya electoral i no perjudicar la recuperació econòmica.

2- Reducció del dèficit en almenys 2,5 bilions de dòlars durant els propers 10 anys

L'acord imposa immediatament una retallada del dèficit per valor d'1 bilió de dòlars, basada en diversos eixos:

  • Estalvi de més de 900.000 milions de dòlars en 10 anys en despeses domèstiques no imprescindibles. Això reduirà la despesa domèstica anual al nivell més baix des de la presidència de Dwight Eisenhower (1953-1961).
  • Una retallada de 350.000 milions de dòlars al pressupost base de Defensa. És la primera gran retallada a les arques del Pentàgon des dels anys 90. Això obligarà a revisar les missions dels Estats Units.
  • Un nou comitè bipartidista al Congrés s'encarregarà de presentar abans de novembre un pla que redueixi el dèficit en 1,5 bilions addicionals. El Congrés haurà de votar-los abans del 23 de desembre de 2011.
  • L'acord inclou un mecanisme per assegurar que abans de 2013 s'aconsegueix almenys una reducció del dèficit d'1,2 bilions de dòlars. Aquesta clàusula preveu una retallada en qüestions civils i de defensa però no afectarà la Seguretat Social.
  • A més, incentiva les negociacions en el comitè bipartidista per trobar nous mitjans per reduir la despesa i actualitzar el pla. Si no es pren cap acció, el mecanisme afegirà automàticament 500.000 milions més en retallades al pressupost de Defensa, i retallarà programes d'infraestructura i educació, entre d'altres.
  • El mecanisme entra en vigor l'1 de gener de 2013, el mateix dia que caduquen les retallades d'impostos a les rendes més altes, que va aprovar George W. Bush i que Obama va estendre el desembre passat.
  • En cas que el president consideri que el pla no és equilibrat, decidirà no estendre aquestes retallades d'impostos i afegirà així al voltant d'1 bilió de dòlars a la reducció del dèficit, segons la Casa Blanca.

3- Reforma fiscal

En la segona fase de la reducció del dèficit, el comitè bipartidista considerarà posar en marxa una reforma fiscal per poder augmentar els impostos, cosa que rebutgen els republicans. Alhora també podrà considerar canvis en els programes socials, als quals s'oposen els demòcrates.

stats