Internacional 03/05/2011

La pista clau per trobar Bin Laden va ser una trucada

Els Estats Units van localitzar i seguir el missatger que el terrorista utilitzava per comunicar-se amb l'exterior

Redacció
2 min

BarcelonaEl fil d'una trucada va ser el detonant que va portar els Estats Units a trobar on s'amagava Bin Laden. L'emissor era un dels homes de màxima confiança del líder d'Al-Qaida. Tot i estar sempre amagat, havia de tenir algú d'absoluta confiança qui sapigués com contactar amb ell i relacionar-se amb l'exterior del seu complex.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fa uns anys, en una presó de la CIA a l'est d'Europa un dels líders de la banda, Khalid Sheikh Mohammed, va donar alguns sobrenoms de missatgers de Bin Laden. I és que Ossama sempre interactuava amb les seves cèl·lules a través de terceres persones que, suposadament, tenien una relació confidencial i segura amb ell. A partir d'aquí, segons fonts d'un funcionari nord-americà recollides pel Huffington Post, l'agència d'Intel·ligència va posar l'ull particularment en un home, Abu Faraj al-Libi, que va ser detingut. Tot i així, inicialment al-Libi es mantenia hermètic.

La CIA va saber que a la residència de Bin Laden no hi havia ni telèfons ni internet, de manera que això en dificultava la recerca. Però a mitjan de l'any passat, el missatger va conversar amb algú de fora. La conversa, lluny de la casa d'Ossama, va ser interceptada per la intel·ligència nord-americana. Les fonts oficials asseguren, però, que va ser suficient per arribar a l'objectiu. El seguiment del missatger va portar a les forces armades a la ciutat paquistanesa d'Abbottabad. Les muralles que envoltaven la propietat eren molt altes i els funcionaris mai haguéssin sospitat que Bin Laden viuria allà, sense estar envoltat de guàrdies armats. Ningú patrullava per la residència d'Abbottabad.

La CIA creu que aquell complex va ser construït especialment per amagar Bin Laden. Però com que aquest objectiu no sortia mai a la llum, i tampoc viatjava, no hi havia manera d'estar-ne segur. Tot i aquesta incertesa, els responsables d'intel·ligència van pensar que aquesta seria la millor oportunitat per arribar a Bin Laden. Aquesta informació no es va compartir amb ningú, ni tan sols amb els països aliats.

Les mateixes fonts de l'administració nord-americana asseguren que al mes de febrer es tenia el convenciment que allà hi havia un "objectiu d'alt valor". El president Barack Obama ja volia actuar. Però finalment van esperar uns mesos, en veure que la confiança de les forces d'intel·ligència creixia. Fins que dilluns es va actuar.

stats