Internacional 30/04/2013

Troben en un poble aïllat del Vietnam un soldat americà donat per mort fa 44 anys

L'home ja no parla anglès, i no recorda els noms de la seva dona ni dels seus fills

Ara
2 min

BarcelonaNo parla anglès, no sap quan va néixer i no recorda el nom de la seva dona ni dels seus fills. Però l'home estranger, gran i fràgil que fa 44 anys que viu en un remot poblet del Vietnam podria ser el sergent John Hartley Robertson, un membre de l'exèrcit americà que, oficialment, va 'morir' quan l'helicòpter en què viatjava va caure abatut pels trets l'any 1968. L'extraordinària història l'explica el director canadenc Michael Jorgenson en un documental, 'Unclaimed', que acaba de ser presentat a la premsa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Robertson, que ara té 76 anys, és el protagonista d'un documental que ha provocat controvèrsia fins i tot abans de la seva estrena, ja que deixa oberta la possibilitat que el soldat fos deixat enrere de forma intencionada. L'exèrcit americà és molt minuciós repatriant els cossos dels soldats morts en accions bèl·liques a l'exterior. Per això el director del film va trobar estrany el cas de Robertson. Una possible explicació seria que el govern americà no el va voler repatriar. De fet, el govern americà no ha ofert cap ajut als autors del documetal. Per què?

En el documental, 'Unclaimed' (No reclamat), es pot veure com el sergent es reuneix amb un dels soldats que ell va formar, i com es retroba amb la seva germana Jean, que ara té 80 anys, i que s'ha passat mitja vida convençuda que John estava mort. L'escena, molt emotiva, va ser rebuda amb un bany de llàgrimes quan el film es va projectar la setmana passada a Toronto. Ni la seva primera dona ni els seus fills, però, han volgut participar en el documental. Després de veure'ls i de trobar-se amb la seva germana, Robertson va tornar al poblet del sud de Vietnam on ha viscut durant 44 anys.

La remarcable història s'inicia l'any 1968, quan, durant una missió de l'exèrcit americà a Laos, l'helicòpter en què viatjava el sergent va ser abatut. El seu cos no es va trobar, però l'exèrcit el va donar per mort. La seva família, però, no va desistir de voler-lo trobar; creien que podria haver sigut trobat i empresonat al Vietnam. Amb tot, res no es va moure fins que un veterà de guerra, Tom Faunce, va anar al país ara fa cinc anys en una missió humanitària. Allà va sentir parlar de Robertson i va convèncer el realitzador Michael Jorgensen per buscar-lo. El van trobar, finalment: un home gran i fràgil, que havia sigut capturat pels soldats del Vietnam del Nord, ficat en una cel·la de bambú i torturat durant un any. En ser alliberat va conèixer una infermera, que el va cuidar i amb qui es va casar posteriorment.

stats