Estats Units
Internacional 09/05/2012

El terrorista d'Al-Qaida que havia d'atemptar contra un avió dels EUA era un agent doble

Un doble agent de la CIA infiltrat a Al-Qaida al Iemen es va fer passar per terrorista suïcida i va frustrar l'atac contra un avió dels Estats Units

Efe
2 min
La seguretat als aeroports arreu del món va augmentar després de l'atemptat fracasat el Nadal del 2009. A la imatge, l'aeroport de Denver. / RICK WILKING / REUTERS

WashingtonLa persona enviada per la branca iemenita d'Al-Qaida per atacar un avió amb destí als Estats Units era un agent doble saudita de la CIA que s'havia infiltrat al grup terrorista, segons funcionaris dels EUA. L'agència d'intel·ligència de l'Aràbia Saudita, en estreta col·laboració amb la CIA, va utilitzar l'informant com a agent doble per desemmascarar la suposada trama terrorista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informant es va fer passar per voluntari suïcida, i la seva missió era aconseguir un nou tipus de bomba no metàl·lica que els militants del braç d'Al-Qaida al Iemen (AQAP) estan dissenyant per passar fàcilment a través de la seguretat dels aeroports, segons indica el diari 'Los Angeles Times'.

En una operació coordinada amb els serveis secrets saudites i iemenites, segons 'The Washington Post', la CIA va seguir els moviments del dispositiu durant setmanes i posteriorment va assassinar els suposats terroristes en un atac amb avions no tripulats.

Refinament dels artefactes camuflats a la roba interior

Funcionaris dels EUA mantenen en secret certs detalls de l'operació, com la localització on va ser comissat el dispositiu i la de l'informant, que segons el diari de Washington va abandonar el Iemen per motius de seguretat.

La Casa Blanca va confirmar dilluns que la CIA va desmantellar, durant les últimes setmanes, un pla d'AQAP per cometre un atemptat suïcida contra un avió nord-americà coincidint amb l'aniversari de la mort de Bin Laden. No obstant això, tant l'oficina federal d'investigacions (FBI) com la portaveu del Consell de Seguretat Nacional (NSC), Caitlin Hayden, van assegurar que "no hi va haver perill per al públic".

El pla incloïa l'ús d'una versió més sofisticada de l'artefacte que va amagar-se a la roba interior el jove nigerià Umar Farouk Abdulmutallab, que el Nadal del 2009 va intentar fer explotar un avió en ruta des d'Amsterdam fins a Detroit.

L'FBI analitza ara l'explosiu que, segons informa en un comunicat, és similar a altres que l'organització terrorista ha usat anteriorment per perpetrar atacs terroristes contra avions i altres objectius.

stats