ALEMANYA
Internacional 23/02/2012

Alemanya fa un minut de silenci d'homenatge a les víctimes dels neonazis

Merkel demana perdó a les famílies afectades pels presumptes lligams d'espies alemanys amb grups de la ultradreta. Els serveis secrets haurien encobert crims durant 13 anys

Agències
1 min
10 espelmes d'homenatge a les 10 víctimes neonazis. AFP

BerlínAlemanya s'ha paralitzat aquest dijous durant un minut de silenci en record de les víctimes dels neonazis. Administració, escoles, transport públic… han fet un breu homenatge simbòlic per a les deu persones que van morir assassinades per una cèl·lula terrorista neonazi des del 1997. La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha disculpat directament a les famílies, per no haver resolt els cas fins fa només tres mesos, quan es fa difondre la notícia d'una banda criminal d'extrema dreta que havia passat desapercebuda pels investigadors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un acte d'Estat davant de 1.200 convidats a Berlín, també davant de les 10 víctimes dels assassinats, Merkel ha dit que "suplicava pel perdó" de les famílies. "La causa d'aquests assassinats ha estat amagada durant massa temps. Aquesta és l'amarga realitat… Aquesta anys deuen haver estat un llarg malson per a vosaltres", ha afegir la cancellera.

Un xoc per a Alemanya

La polèmica llavors va ser profunda, perquè vinculava espies alemanys amb el grup terrorista. Segons la investigació, que es va destapar el novembre, els serveis secrets haurien encobert almenys 10 crims de la ultradreta.Les víctimes d'aquestes atrocitats van ser llavors vuit comerciants turcs, una persona grega i una policia alemanya.

stats