Internacional 24/05/2011

Alex Salmond assegura que cap país europeu no s'oposarà a la independència d'Escòcia

El primer ministre escocès creu que "la gent acceptarà la democràcia" i que barrar l'entrada d'un nou país "no és la manera de treballar d'Europa", mentre assegura que els escocesos "ja estan convençuts" dels aspectes individuals que comportaria la secessió del Regne Unit

Acn
2 min
El primer ministre escocès, Alex Salmond

LondresEl primer ministre escocès, Alex Salmond, es mostra convençut que cap país europeu s'oposarà al fet que una Escòcia independent sigui membre de ple dret de la Unió Europea (UE). "Europa està fundada en principis democràtics, i la gent acceptarà la democràcia", ha assegurat Salmond. Pel que fa a una hipotètica oposició de l'estat espanyol, que no ha reconegut internacionalment països com Kosovo, Salmond ha indicat que Escòcia ja treballa "des de dins del context europeu" i que "ningú suggereix seriosament" que se la pugui excloure de les institucions europees. "La idea que la UE voldrà excloure el major productor de gas i petroli no té sentit", ha dit. "És una qüestió de democràcia, i la democràcia prevaldrà", ha assegurat el primer ministre i líder del Partit Nacional Escocès (SNP). Salmond ha reiterat que bloquejar l'entrada d'un nou país independent "no és la manera de treballar d'Europa".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exemple català

Salmond, a qui el Financial Times defineix com "un deixeble" de l'expresident català Jordi Pujol, admet que es fixa i estudia els processos polítics a altres llocs del món. "Admiro molts polítics europeus i penso que Jordi Pujol va aconseguir molt i òbviament he mirat amb cura les seves estratègies", reconeix el líder escocès. "Però jo dissenyo estratègies per a Escòcia i per a les circumstàncies escoceses", precisa. Salmond reconeix obertament en públic que els poders fiscals d'Escòcia són "molt menors" que els del País Basc o Catalunya, i que això els dificulta la sortida de la crisi. En aquest sentit, el líder escocès ha reiterat que la seva "prioritat" és l'ampliació de les competències.

El procés cap a la independència

"No em correspon a mi dir als altres què han de fer. Jo faig el que crec que és millor pels escocesos i responc als requeriments dels escocesos en cada moment particular", assenyala Salmond, sobre el camí que hauria de seguir Catalunya. El primer ministre escocès manté l'objectiu d'organitzar un referèndum per la independència a finals de l'actual legislatura, que s'allargarà cinc anys. "Hem de persuadir els ciutadans que podem ser un país independent", assegura. Salmond creu que els escocesos "ja estan convençuts" de molts dels aspectes individuals que comportaria la independència, com la gestió dels propis recursos naturals, la retirada de les armes nuclears o el disseny d'una política de defensa i exteriors pròpia.

stats