Internacional 03/02/2011

Ashton insisteix a reclamar mesures "urgents, concretes i decisives" que donin resposta a les aspiracions dels egipcis

La cap d'Exteriors de la Unió Europea continua sense posicionar-se sobre si cal o no que Mubàrak deixi el poder

Acn
2 min
L'alta representant de la Unió Europea Catherine Ashton.

Brussel·lesLa cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha insistit en la necessitat de mesures "urgents, concretes i decisives" que donin resposta a les "aspiracions democràtiques del poble egipci". En un comunicat, Ashton ha fet una crida a les autoritats egípcies perquè "endeguin una transició real i autèntica cap a una reforma democràtica genuïna" i obrin camí cap a unes eleccions "lliures i justes". La titular d'Exteriors de la UE, però, continua evitant posicionar-se sobre si cal o no que Mubàrak deixi ja el poder, com li reclama el poble. Davant dels últims enfrontaments violents, Ashton ha instat les autoritats egípcies a garantir el dret dels ciutadans a "manifestar-se lliurement". Els enfrontaments violents que s'han produït recentment entre els partidaris del president egipci, Hosni Mubàrak, i els opositors al règim, que des de fa deu dies es manifesten a la plaça Tahrir del Caire, han provocat almenys cinc morts i centenars de ferits. Davant d'aquesta situació, la cap de la diplomàcia europea ha passat un missatge "contundent" a les autoritats egípcies, expressant-los la seva "profunda preocupació" pels atacs violents als ciutadans "que es manifesten pacíficament".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ashton, que ha volgut expressar el seu condol a les famílies i els amics dels assassinats als carrers del Caire, ha instat les autoritats egípcies a prendre mesures "per assegurar que les forces de seguretat protegeixen els manifestants i el seu dret a manifestar-se lliurement". "El govern és responsable del benestar i la seguretat del seu poble", ha sentenciat l'alta representant d'Afers Exterior de la Unió, que ha recordat que "els responsables de la pèrdua de vides i de les ferides causades hauran de passar comptes davant la justícia".

Ja aquest dimecres, i en la mateixa línia expressada dilluns pels titulars d'Exteriors dels 27, la Comissió Europea va mostrar el seu suport a les "legítimes aspiracions del poble egipci" i, també en un comunicat, va reiterar la petició "d'una transició democràtica ordenada i pacífica a Egipte", a través d'una transició política en dues velocitats: d'entrada, un govern d'unitat i, més tard, unes eleccions lliures i democràtiques. "Instem a fer les reformes necessàries, inclosa la celebració d'eleccions lliures i justes de manera oportuna, decisiva i concreta", afirmava el comunicat.

stats