Internacional 01/12/2011

Acord per formar govern a Bèlgica

El francòfon Elio Di Rupo serà el nou primer ministre. Es tanca així la crisi política del país, 18 mesos després de les eleccions

Efe
1 min
Elio Di Rupo diumenge durant la negociació dels pressupostos. REUTERS

Brussel·lesEls sis partits belgues que negocien la formació d'un executiu a Bèlgica han tancat la nit d'aquest dimecres l'acord final sobre el programa de govern que permet tancar la crisi política del país, un any i mig després de les eleccions del juny de 2010.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els representants de les formacions polítiques (socialistes, liberals i democristians de les grans comunitats del país, flamencs i francòfons) han acordat que el proper primer ministre belga serà el líder socialista francòfon Elio Di Rupo, de 60 anys.

D'aquesta manera, Di Rupo es convertirà en el primer francòfon que esdevé cap de l'executiu belga des del 1974.

Encara no se sap quants membres tindrà el nou govern. Els flamencs -la comunitat majoritària- ja han expressat que no estan disposats a acceptar que hi hagi més ministres francòfons que flamencs.

Aquest cap de setmana continuaran les negociacions i s'espera que el dilluns ja es pugui presentar el nou govern de Bèlgica.

Els sis partits ja van acostar posicions definitives dissabte passat, després de 17 hores de converses, fet que obria la porta a la formació d'un nou executiu.

stats