Internacional 31/01/2013

La UE expressa preocupació sobre l'estat del líder de l'oposició ucraïnès empresonat

L'exministre de l'Interior ucraïnès va ser ingressat dimecres perquè li extirpessin un pòlip a l'intestí. La Comissió Europea també s'ha mostrat preocupada per l'estat de salut de l'ex primera ministra Iulia Timoixenko que també compleix condemna

Ara
2 min
El president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, votant aquest diumenge. 
 Els observadors parlen de "retrocés democràtic".

BarcelonaEl comissari europeu d'Ampliació, Stefan Füle, ha expressat la seva preocupació al ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Leonid Kozhara, sobre l'estat de salut i les circumstàncies del reingrés a la presó de l'opositor i exministre de l'Interior Iuri Lutsenko, segons ha informat aquest dijous la Comissió Europea (CE).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lutsenko va ser traslladat aquest dimecres altre cop a la presó –on compleix condemna per delictes de malversació de fons i abús de poder–, després que la setmana passada el van haver d'ingressar en una clínica perquè li extirpessin un pòlip a l'intestí.

"Demano a les autoritats que assumeixin la responsabilitat pels aspectes humanitaris i sanitaris de Lutsenko i pels riscos que comporta el trasllat per la seva salut", ha dit Füle durant la primera trobada oficial amb Kozhara des del seu nomenament com a ministre d'Exteriors.

El comissari europeu també ha mostrat preocupació pel context polític dels processos contra l'ex primera ministra d'Ucraïna, Iúlia Timoixenko, condemnada l'octubre del 2011 a set anys de presó per abús de poder i que ara s'enfronta a un segon judici per malversació i evasió fiscal.

Les relacions entre la UE amb Ucraïna

Per altra banda, ambdós dirigents han discutit la manera d'avançar en les relacions entre la UE i Ucraïna.

"La UE reconeix les aspiracions europees d'Ucraïna i dóna la benvinguda a la seva decisió. El nostre compromís amb el país continua ferm i es basa en el respecte pels valors comuns", ha indicat Füle segons el comunicat de la CE.

Tot i això, ha reclamat accions clares per tal d'assolir un progrés tangible en matèries com la justícia i les eleccions, de cara a la firma, previsiblement al novembre, d'un acord d'associació que inclogui a més a més, un tracte de lliure comerç entre ambdues parts.

El comissari d'Ampliació es desplaçarà la setmana que ve fins a Kíev per saber els objectius que s'ha marcat el govern ucraïnès, abans de la propera cimera UE-Ucraïna, que tindrà lloc el finals de febrer.

Füle ha reconegut que té ganes de treballar per a l'associació política i la integració econòmica amb Ucraïna, amb l'objectiu de modernitzar el país, reestructurar-ne l'economia i reforçar la democràcia i l'estat de dret.

stats