Internacional 16/08/2012

Com pot sortir de l'ambaixada equatoriana Julian Assange?

Les opcions del fundador de Wikileaks: pot posar un peu a fora de l'ambaixada, sortir-ne en una caixa o quedar-s'hi durant anys?

Ara
2 min
Policies fan guàrdia a l'exterior de l'ambaixada equatoriana a Londres. / MATTHEW LLOYD / GETTY

BarcelonaDesprés que l'Equador hagi ofert asil diplomàtic a Julian Assange i que el govern britànic hagi insistit que l'extraditarà a Suècia, sorgeixen moltes preguntes al voltant del cas. Com s'ho farà per arribar a l'Equador? És a dir, com sortirà el fundador de Wikileaks de l'ambaixada i què passa si posa un peu a fora de l'edifici? L'edició llatina de la BBC explora les opcions que té Assange.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què passa si surt de l'ambaixada?

Si fa un pas fora de l'ambaixada, els agents de la policia que l'esperen a les portes de l'edifici tenen el poder i el dret de detenir-lo, per haver violat les condicions de la llibertat sota fiança que se li va concedir mentre esperava una decisió definitiva sobre la sol·licitud d'extradició a Suècia.

Podria rebre algun tipus de protecció per evitar ser arrestat?

S'ha especulat amb la possibilitat que l'Equador li atorgui algun tipus d'estatus diplomàtic o de representació de l'ONU per donar-li immunitat, però això no evitaria que fos detingut. Malgrat la immunitat diplomàtica –que permet als diplomàtics evitar alguns processaments judicials–, la Policia Metropolitana ha detingut diplomàtics anteriorment, sobretot per conduir beguts.

A la pràctica, pot realment sortir de l'ambaixada?

Suposant que evités ser detingut en sortir-ne, podria pujar a un vehicle diplomàtic, que gaudeixen de protecció en el marc del dret internacional i no poden ser retinguts, requisats o decomissats. Hi ha, però, un problema: l'ambaixada no té un pàrquing interior, de manera que Assange podria veure's obligat a posar un peu a l'exterior. D'altra banda, encara que aconseguís pujar en un vehicle, en el moment en què en baixés per pujar a un avió també podria ser detingut.

Podria ser tret de l'edifici en un contenidor o maleta?

Les valises diplomàtiques poden ser de la mida que ho vulgui cada país, i no poden ser obertes o decomissades. No obstant, la llei estableix que la seva funció és traslladar materials oficials, de manera que és difícil que Assange sigui introduït en una caixa sense que les autoritats s'adonin del que hi ha al seu interior.

Podria quedar-se a l'ambaixada indefinidament?

Assange podria seguir l'exemple del cardenal hongarès Jozesf Mindszenty, que va viure durant 15 anys a l'ambaixada dels Estats Units a Budapest després de la invasió soviètica d'Hongria el 1956.

stats