MÓN
Internacional 22/11/2011

Mor als 87 anys la vídua de l'expresident francès François Mitterrand

Danielle es va resistir a quedar encotillada en el paper tradicional d'esposa del president de la República. Era coneguda per les seves posicions marcadament d'esquerres

Efe
2 min
Danielle Mitterrand, vídua de l'expresident francès François Mitterrand

ParísLa vídua de l'expresident francès François Mitterrand, Danielle, ha mort als 87 anys després de ser hospitalitzada divendres passat per ser tractada d'una anèmia, segons han confirmat diverses personalitats pròximes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Danielle Mitterrand, vídua des de començaments de 1996, era coneguda per les seves posicions marcadament d'esquerres, la seva amistat reivindicada amb el líder cubà Fidel Castro i la seva implicació pública en la seva fundació França Llibertats.

La seva imatge va estar estretament associada al seu marit (cap de l'Estat entre 1981 i 1995), amb qui es va casar el 1944 i al qual va donar suport durant la seva àmplia vida política i també en els moments difícils quan la premsa va revelar durant la seva presidència l'existència d'una filla fruit d'una relació extraconjugal, Mazarine, a la qual el líder socialista va mantenir en secret durant anys.

Durant el temps en què va ser primera dama de França es va resistir a quedar encotillada en el paper tradicional d'esposa del president de la República i va crear el 1986 França Llibertats, que li va servir com a plataforma per a la seva acció pels drets humans i com a tribuna pública.

Aquesta fundació té com a objectiu establir "una xarxa mundial que aspiri a organitzar una alternativa a la globalització del comerç i de les finances per una societat que de totes les seves oportunitats a la vida".

Entre les primeres reaccions a aquesta mort, qui va ser ministre de Cultura de Mitterrand, Jack Lang, ha recordat dit que va ser una "amiga, una dona amb la qual es podia parlar francament, sense contenir".

"Danielle era alhora una dona valerosa" i ha mostrat "una fidelitat total cap a François Mitterrand", fins i tot quan es va fer pública l'existència de Mazarine, quan va posar en evidència la seva "dignitat" i la seva "classe", va assenyalar Lang en declaracions a l'emissora France Info.

Un altre socialista conegut per la seva proximitat als Mitterrand, el diputat Henri Emmanuelli, ha dit també a France Info tenir una "gran tristesa" per la mort d'aquesta dona, "molt compromesa" i "amb una personalitat molt forta ".

stats