Publicitat
Publicitat

Espanya es queda sense capacitat de bloquejar el fons de rescat permanent

Zapatero considera que Espanya mai hauria recorregut a aquest veto, ja que el seu objectiu és sempre facilitar l'acord per activar l'ajuda financera que es requereixi a la zona euro

Espanya no podrà finalment bloquejar el Mecanisme Europeu d'Estabilitat com Alemanya, França o Itàlia, decisió que el cap de l'executiu en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assumit i que el seu successor en el càrrec, Mariano Rajoy, segons ha dit el líder socialista , "ha entès perfectament".

En roda de premsa, després de concloure el Consell Europeu, Zapatero ha considerat a més que Espanya mai hauria recorregut a aquest veto, ja que el seu objectiu és sempre facilitar l'acord per activar l'ajuda financera que es requereixi a la zona euro.

Els socis de l'eurozona han acordat que la posada en marxa del fons permanent de rescat no exigeixi unanimitat, sinó el suport del 85 per cent dels membres, que tenen un pes determinat segons la seva participació en el Banc Central Europeu.

Rajoy va demanar a Zapatero que defensés elevar aquest percentatge al 90 per cent perquè Espanya, amb una quota en el BCE de l'11,9 per cent, tingués capacitat de veto, i el president en funcions, com ell mateix ha explicat, ha advocat per això en dues ocasions, ahir a la nit i de matinada. Però sense èxit, amb l'argument principal de la resta de socis, segons ha apuntat, que el 85 per cent és també la regla en el Fons Monetari Internacional.

"És veritat que hi ha una derivada que té una altra dimensió; passar del 85 al 90 per cent suposa que Espanya, per si sola, podria vetar, però l'objectiu d'un país com el nostre, més que vetar, és facilitar que tinguem la possibilitat que aquest mecanisme actuï", ha recalcat.

De fet, Zapatero ha considerat que s'ha fet un "pas important" eliminant la unanimitat, a la qual Espanya s'oposava perquè era una regla "molt estricta" que podria bloquejar el fons quan fos necessari activar-lo.

Ha reconegut que la petició de Rajoy era comprensible i a ell també li hauria agradat que s'hagués acceptat, però ha insistit que s'ha rebutjat amb un "suport".

"L'hi he explicat al senyor Rajoy i ho ha entès perfectament", ha garantit Zapatero, que s'ha mostrat més convençut que Espanya no hauria utilitzat mai aquesta capacitat de veto.

Per naturalesa, ha dit, Espanya és un país favorable al fet que s'activi el fons, ja que l'objectiu és evitar el contagi dels problemes d'un país de la zona euro a altres estats.

Més continguts de