Rússia
Internacional 14/05/2013

Rússia deté un agent de la CIA acusat d'intentar reclutar un membre dels serveis secrets russos

Aquest és l'últim episodi de la guerra d'espies entre Moscou i Washington. Les autoritats russes denuncien els reiterats intents nord-americans de reclutar agents de l'FSB

Efe
2 min
L'agent de la CIA és arrestat pels serveis secrets russos

MoscúEl Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB, antic KGB) ha detingut aquest dimarts un diplomàtic nord-americà acusat d'intentar reclutar un funcionari dels serveis secrets russos, en un nou episodi de la guerra d'espies de mai acabar entre Moscou i Washington.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els serveis de contraespionatge de l'FSB han identificat l'home com a Ryan Christopher Fogle, agent de la CIA, que "treballava disfressat de tercer secretari del departament polític a l'ambaixada dels EUA a Moscou".

El detingut ha estat traslladat a les dependències del FSB i "entregat, després dels procediments oportuns, als representants oficials de l'ambaixada dels EUA", ha informat l'agència russa Interfax.

El canal de televisió rus RT ha difós diverses imatges on es pot veure com un agent dels serveis secrets russos redueix contra el terra Fogle, que portava perruca i gorra.

Les autoritats russes han precisat que el presumpte espia portava mitjans tècnics especials, instruccions per escrit per a l'agent rus que pretenia reclutar, una gran quantitat de diners i mitjans per canviar d'aparença física.

"Últimament, els serveis d'intel·ligència nord-americans han realitzat reiterats intents de reclutar agents de les forces de seguretat i serveis secrets russos, tots ells registrats i vigilats pel contraespionatge del FSB", han subratllat les autoritats a Moscou.

Segons l'ambaixada nord-americana a Rússia, el seu departament polític s'encarrega d'informar a Washington sobre les polítiques exteriors i de defensa de Moscou, a la vegada que trasllada a les autoritats russes la posició dels EUA relativa a aquests àmbits".

L'últim escàndol d'espionatge entre els dos països data de fa tres anys, quan Washington va entregar a Moscou deu russos acusats d'espionatge. A canvi de l'alliberació, Moscou va posar en llibertat quatre ciutadans russos que complien condemna per treballar per als serveis secrets nord-americans.

L'any passat, Rússia va dictar dues sentències per espionatge contra ciutadans russos. Vladímir Lazar va condemnar a 12 anys de presó per entregar als serveis secrets nord-americans material cartogràfic classificat com a secret d'Estat. Al mes següent, un exoficial de, FSB, Valeri Mijáilov, fou sentenciat a 18 anys de presó per proporcionar informació secreta a la CIA.

stats