EUROPA
Internacional 11/05/2011

Èxode a Roma per una profecia sobre un sisme que destruirà la ciutat eterna

La predicció, que corre per internet, s'atribueix al futuròleg Raffaele Bendandi, mort el 1979. Els científics recorden que els terratrèmols no es poden predir però molts romans han abandonat la ciutat per si de cas

Agències
2 min
La profecia prediu la destrucció de la ciutat eterna / OLIVER-BONJOCH

RomaQui passegi aquest dimecres pels carrers més cèntrics de Roma, els trobarà més buits del que és habitual i la causa és una profecia que diu que un terratrèmol destruirà la ciutat eterna aquest dimecres, 11 de maig. Nombrosos ciutadans han decidit abandonar la ciutat i han obligat les autoritats a emetre missatges per tranquil·litzar la població. Davant l'alarma creada, l'associació de consumidors Codacons ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Roma per suposat "delicte d'abús de la credulitat popular" i ha demanat investigar "tothom qui ha alimentat de qualsevol manera i difós la notícia del terratrèmol". L'associació considera que la predicció no té “fonament científic” i està crant “pors i ànsies totalment injustificades”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de fa mesos corre per internet una suposada profecia de l'astrònom aficionat i sismòleg autodidacta italià Raffaele Bendandi (Faenza, 1893 - Faenza, 1979), segons la qual un terratrèmol de gran intensitat destruirà l'11 de maig de 2011 la ciutat de Roma. Segons Bendandi, el sisme esfondraria el Coliseu i fins i tot la basílica de Sant Pere, a la Ciutat del Vaticà. Destacats experts i sismòlegs han assegurat que aquestes prediccions són falses, mentre Paola Lagorio, presidenta de l'Associació La Bendandiana, que recull el llegat de Raffaele Bendandi, explica que la història del terratrèmol del 11 de maig de 2011 "és una bola, un frau". "És una notícia totalment inventada, obra d'algú que sap que l'única persona creïble a Itàlia per a una previsió d'aquest tipus és Bendandi. Atribuïda a ell, es torna creïble", denuncia Lagorio. Segons Lagorio, les úniques previsions sísmiques que va fer Bendandi són per al 6 d'abril de 2521, data en què, segons els seus estudis, la situació planetària pot causar tremolors de gran intensitat a la Terra. La mateixa situació es tornaria repetir l'any 2721, segons el sismòleg autodidacta.

Èxode a la ciutat eterna



En les últimes setmanes els mitjans de comunicació locals han tret pols a la profecia i l'han alimentat. El resultat ha estat un episodi de psicosi entre els romans, molts dels quals han decidit abandonar durant el dia de dimecres la ciutat i passar el dia en cases rurals dels afores, en parcs a l'aire lliure o a molts quilòmetres de distància. Segons l'organització d'empresaris agrícoles Coldiretti, les cases rurals de la província estan "plenes" gràcies a les nombroses reserves fetes per famílies senceres. Els mitjans locals asseguren també que almenys un 15% dels empleats públics han demanat festa aquest dimecres. A més, la major part de les botigues regentades per xinesos entre la cèntrica plaça Vittorio i els carrers adjacents han anunciat que tanquen portes, ja sigui per "festiu", per "inventari" o per "motius de salut", encara que segons els mitjans això es deu a la "por davant el terratrèmol". Davant la situació creada, l'ajuntament ha posat a disposició dels ciutadans una centraleta telefònica, per calmar la població i oferir tot tipus d'informació.

stats