Internacional 27/11/2012

El conservador François Fillon crea un grup dissident dins del Parlament francès

L'ex primer ministre francès l'ha batejat amb el nom de "Rassemblent-UMP", una nova formació dins de l'Assemblea Nacional però que es dissoldrà si es procedeix a convocar noves eleccions internes. Sarkozy aprova la decisió mentre que Copé, nou líder de la dreta francesa, s'hi nega

Agències
2 min
Fillon escenifica la ruptura de la dreta amb un nou grup dissident. EFE

ParísL'ex primer ministre francès François Fillon, aspirant oficialment derrotat a presidir la conservadora UMP (Unió per un Moviment Popular), ha escenificat aquest dimarts la ruptura del partit amb l'anunci de la creació d'un grup "dissident" dins l'Assemblea Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fillon ha dit que aquest grup, que ha batejat amb el nom de "Rassemblement-UMP" (Unión-UMP), serà una nova formació dins la Cambra Baixa però que es dissoldrà si es procedeix a convocar noves eleccions internes dins el partit. L'ex primer ministre sota la presidència de l'ex cap d'Estat Nicolas Sarkozy, ha demanat la celebració d'aquests nous comicis interns en un plaç de tres mesos. Fillon ha assegurat que, si no s'atén a la seva petició, extraurà "totes les conseqüències polítiques", tot i que no ha precisat quines accions prepararà pel futur.

El seu rival, Jean-François Copé, proclamat president de l'UMP, ha tornat a rebutjar aquest dimarts una nova votació interna dels militants per dirimir al contenciós Fillon, una opció que havia aconsellat Sarkozy.

Copé ha dit aquest dimarts al matí que organitzar una nova votació dels prop de 300.000 militants de l'UMP "significaria tornar a començar com a mínim amb sis mesos de campanya" quan el que s'ha de fer és "ocupar-se del futur" i "fer oposició", ha subratllat Copé en una entrevista amb l'emissora de ràdio France Info. També ha insistit en el fet que dues comissions internes, l'última aquest dilluns, l'han proclamat a ell com a guanyador de les eleccions organitzades el dia 18 de novembre, victòria que no és acceptada per Fillon, que ha denunciat frau i irregularitats.

Durant la seva compareixença davant la premsa, Fillon no ha fet cap referència sobre si acudirà a la Justícia per resoldre el contenciós intern del seu partit, com ja va avançar aquest dilluns abans de saber que la Comissió Nacional de Recursos (CNR) de l'UMP confirmés la victòria oficial de Copé.

La posició de Copé

Jean-François Copé, proclamat president del partit de la dreta francesa UMP, ha rebutjat aquest dimarts una nova votació dels militants per dirimir el contenciós amb l'altre president, François Fillon.

Segons la premsa francesa, la idea d'una nova votació és l'opció preferida de l'ex president Sarkozy, que tot i retirat de la vida pública segueix sent la referència dels simpatitzants de la formació.

Copé ha assegurat que no havia "sentit a dir" que l'expresident, Nicolàs Sarkozy, estigués a favor d'organitzar una nova votació. La premsa francesa li atribueix a Sarkozy la idea de la nova votació, tot i que no ell no s'hagi manifestat directament. 'Le Parisen' ha indicat que Sarkozy li ha demanat a Copé una sortida de la crisi interna i li ha assenyalat que una nova votació, podria ser una solució per a tots.

Segons la premsa francesa, Sarkozy que s'ha trobat amb Fillon ha tornat a parlar sobre la idea d'una nova elecció, quelcom que no agrada gens al seu antic primer ministre que no descarta portar el conflicte als tribunals.

stats