EUROPA
Internacional 17/01/2012

Polèmica al Parlament Europeu per un minut de silenci conjunt per Fraga i l'expresident txec Havel

Els eurodiputats consideren inadequat equiparar els dos polítics. Durant l'homenatge, el president europeu no va destacar que Fraga fos ministre franquista, sinó només que "va ser clau en la Transició i va fundar el Partit Popular espanyol"

Marc Vidal
2 min

BarcelonaL'homenatge conjunt que dilluns va fer el Parlament Europeu a Manuel Fraga, ministre de Franco i fundador del Partit Popular, i a l'expresident txec Václav Havel ha aixecat polèmica a l'Eurocambra. Un grup de diputats ha assenyalat aquest dimarts que consideren inadequat que s'equipari els dos polítics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera pedra l'ha llançada la britànica liberal Sarah Ludford. En un comunicat ha criticat la decisió del ja expresident de l'Eurocambra, Jerzey Buzek, de guardar un minut de silenci en memòria dels dos difunts, ja que ha considerat que relacionar-los és un "truc barat".

Rebuig dels eurodiputats catalans

"Ha estat un parany", ha afirmat a l'ARA l'eurodiputat català Raül Romeva, que opina que hauria estat absurd negar-se a guardar el minut de silenci –també dedicat a les víctimes del creuer accidentat a Itàlia– perquè "tothom mereix un respecte", però coincideix que Fraga i Havel "no eren figures equiparables". A part, destaca que "no procedia, perquè normalment aquest tipus de minuts de silenci no es fan per ministres o exministres".

"El PP ha marcat un gol", ha declarat també a l'ARA l'eurodiputat Ramon Tramosa, que considera que l'expresident Buzek difícilment ho hauria fet conjunt si no fos per pressions dels populars a l'Eurocambra.

El president no va recordar el passat franquista

En el seu discurs a l'Eurocambra, Buzek no va fer cap referència al passat de ministre franquista de Manuel Fraga. "Manuel Fraga Iribarne, que va morir el 15 de gener, va ser un gran polític, artífex en la construcció de la democràcia a Espanya, fundador del Partit Popular als anys 80 i eurodiputat", va dir Buzek, que va donar el condol a la filla de Fraga, Carmen Fraga Estévez.

stats