Internacional 14/01/2013

França intensifica la intervenció militar a Mali

El ministre de defensa francès ha explicat que la situació al nord avança favorablement i és lluny de ser controlada. Dinamarca i el Canadà, disposades a col·laborar amb Hollande

Agències
2 min
Personal armat francès en un avió. REUTERS

BamakoL'actuació militar que l'aviació francesa està duent a terme a Mali des de fa tres dies s'ha intensificat aquest dilluns amb la contraofensiva salafista al centre del país, on els militars rebels han recuperat la localitat de Diabali, i a l'oest, considerat per les autoritats gales, com un producte difícil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'una reunió al palau de l'Eliseu, el ministre de Defensa, Jean-Yves Le Drian, ha explicat que tot i que els atacs contra els grups rebels han donat uns "resultats extremadament tangibles" al nord i la situació avança "favorablement", està lluny de ser controlada.

"Aquest matí han arribar a Diabali després d'un combat important i de la resistència de l'exèrcit de Mali, que no està prou dotat en aquest moment", ha afegit en una entrevista concedida posteriorment a la cadena BFM, on ha recordat que els atacs aeris persisteixen amb l'objectiu de recuperar-la.

Segons fonts franceses, l'anomenada "operació Cerval" ja ha aconseguit la recuperació de la ciutat de Konna, al centre del país, i la destrucció de camps d'entrenament i dipòsits a prop de Gao, la zona nord sota control salafista des de mitjans del 2012.

Uns 500 militars se sumen a aquest desplegament francès a tots els fronts oberts, que segons les fonts es reforçarà "en funció de la situació" i que mitjans com el diari 'Le Monde' avancen que podrien arribar fins als 2.500 soldats durant els propers dies.

No s'han ofert de moment xifres oficials sobre les baixes causades en el bàndol rebel, que segons els mitjans s'acosta al centenar, però el ministre de Defensa sí que ha deixat clar aquest dilluns que l'objectiu de les forces militars franceses és "militar", i que per això no actuen "quan hi ha un risc per als civils en aquesta excolònia".

Els integrants dels grups salafistes Ansar Al Din, Monoteïsme i Jihad a l'Àfrica Occidental (MJAO) i Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), segons París, es troben "extremadament armats i molt motivats", i disposen, a més a més, d'importants mitjans financers, origen del qual s'atribueix al tràfic de drogues i al tràfic de d'hostatges.

Les estadístiques parlen per si mateixes: sis de cada deu francesos donen suport a la decisió del seu president, tot i que la majoria estan descontents quan es tracta de valorar el seu càrrec al capdavant del país.

Dinamarca i el Canadà donen suport a França

Dinamarca ha anunciat aquest dilluns l'enviament d'un avió Hèrcules per col·laborar en el desplegament de tropes franceses al nord de Mali. "Hi contribuirem amb un avió de transport, no amb soldats sobre el terreny", ha assenyalat el ministre d'Afers Exteriors danès, Villy Søvndal, en una reunió del comitè parlamentari.

La proposta serà tractada de manera urgent dimarts al Parlament danès i si l'aprova, tal com està previst, l'avió podria volar aquesta mateix dimarts a la nit, segons ha informat el ministre de Defensa, Nick Hækkerup.

El Parlament danès ja ha seguit un procediment semblant per aprovar, la primavera del 2011, l'enviament d'avions de combat per participar en l'operació de l'OTAN a Líbia.

El Canada també enviarà un avió militar per donar suport a la campanya francesa contra els rebels islàmics a Mali, segons ha dit un oficial canadenc aquest dilluns.

stats