DRETS SOCIALS
Internacional 29/05/2013

Primer "sí, vull" gai a França enmig de fortes mesures de seguretat

Vincent Aubin i Bruno Boileau s'han casat a Montpeller davant de 500 convidats, 200 periodistes –molts d'ells internacionals– i també 100 policies. L'alcaldessa de la ciutat ha celebrat la llei del matrimoni per a tots, "una llei per a la llibertat, la igualtat i la fraternitat"

Agències
2 min

MontpellerDavant de 500 convidats, 200 mitjans acreditats i almenys 100 policies, Vincent Aubin i Bruno Boileau s'han dit aquest dimecres el primer "sí, vull" gai de França, donant el tret de sortida així al primer casament homosexual del país després que aquest matí s'hagi promulgat la llei del matrimoni entre persones del mateix sexe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El casament s'ha celebrat a Montpeller enmig d'un fort dispositiu de seguretat. Per evitar tot risc d'incidents, s'han tancat els accessos a la plaça de l'Ajuntament, i el casament, que estava previst que es retransmetés en directe a través de pantalles gegants a la ciutat, finalment només s'ha pogut veure en 'streaming' a través de la pàgina web del consistori. La policia ha registrat tots els mitjans de comunicació enviats a l'acte i també ha parlat amb ells un per un per evitar sorpreses d'última hora.

"Una llei per a la llibertat, la igualtat i la fraternitat"

L'alcadessa de Montpeller, Hélène Mandroux, l'encarregada d'unir la parella, ha celebrat la llei del "matrimoni per a tots", "una llei per a la llibertat, la igualtat i la fraternitat". Davant d'una imatge del president de la República, Mandroux ha elogiat el coratge de François Hollande per impulsar la llei, que obre una etapa a "la modernització del país". "La igualtat no es negocia ni s'ajusta", ha dit l'alcaldessa, referint-se a l'oposició tant política com social amb què ha topat la legislació. "Aquesta lluita per la igualtat s'inscriu dins la lluita per l'abolició de la discriminació i l'estigmatització de les diferències".

Els primers a tramitar una petició a França

Aubin, de 40 anys, i Boileau, de 29, van ser la primera parella gai que va demanar casar-se a França, just quan el president François Hollande va presentar la nova legislació. Vincent va declarar-se a Bruno per telèfon a finals de setembre, davant dels funcionaris de l'Ajuntament de Montpeller i just després que anunciessin l'aprovació de la llei. Bruno, a qui la proposta va agafar per sorpresa, va dir 'sí' de seguida.

Una ciutat 'gay friendly'

"És un moment estressant per a Vincent i Bruno. Hi ha persones que intentaran marcar aquest dia tan simbòlic amb paraules d'odi", va dir dimarts Elodie Brun, coordinadora de l'associació local de l'Orgull Gai. Montpeller, capital del Llenguadoc, va camí de convertir-se en la ciutat 'gay friendly' de França, però centenars de persones s'hi han concentrat aquest dimecres per protestar contra la polèmica llei del matrimoni homosexual, que ha dividit el país i augmentat els atacs homòfobs.

Frigide Barjot, una comediant francesa que lidera el moviment en contra del matrimoni gai, ha instat els seus seguidors a mantenir-se allunyats de l'ajuntament on s'ha celebrat la unió i ha expressat la seva preocupació pel comportament violent dels opositors durant les manifestacions. La darrera va ser diumenge a París, en què van participar 150.000 persones.

stats