GRÈCIA
Internacional 03/11/2011

Les tres versions del caos grec: Papandreu, Samaras, Venizelos

Tant el primer ministre grec, com el cap de l'oposició i el ministre de Finances han posat condicions diferents durant aquest dijous per resoldre la crisi a Grècia

Mariona Ferrer
2 min

BarcelonaGrècia està instal·lada en un caos en què les lluites internes al país, al govern i al partit del govern –el Pasok– s'afegeixen a l'estira-i-arronsa del país amb la UE pels 8.000 milions del rescat pendents, per les mesures d'austeritat reclamades a canvi i pel referèndum a què el primer ministre vol sotmetre la decicisió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant tot aquest dijous, des d'Atenes s'han llançat diferents missatges, en molts casos contradictoris. De bon mati, s'esperava la dimissió del primer ministre grec, Iorgos Papandreu, un fet que després s'ha desmentit.

Papandreu posa condicions per retirar el referèndum. L'oposició respon. I el ministre de Finances desmenteix el líder grec, president del partit socialista Pasok, va pel seu compte anunciant que no es farà la consulta, cosa que Papandreu encara no ha dit.

Enmig del caos, cadascú fa la seva guerra i posa les seves condicions.

IORGOS PAPANDREU, primer ministre grec

  • Retirarà el referèndum si l'oposició dóna suport al rescat de la UE: El primer ministre ho ha anunciat aquesta tarda en un discurs al Parlament.
  • Dimitirà si no perd la moció de confiança de divendres: Una font anònima pròxima a Papandreu, citada per Reuters, assegura aquest dijous al vespre que el líder socialista ha demanat als seus ministres que li donin suport demà a canvi d'accedir a dimitir. L'objectiu del primer ministre seria preservar la seva imatge i la del partit.

ANTONIS SAMARAS, líder de l'oposició

  • Accepta el tracte del primer ministre grec si accedeix a dimitir i a convocar eleccions d'aquí a sis setmanes: El partit Nova Democràcia vol que el primer ministre socialista dimiteixi, que es formi un govern d'unitat nacional, que es cobri el fons de rescat i que, després, es facin eleccions. Samaras assegura que Papandreu li ha dit que no dimitiria.

EVANGELOS VENIZELOS, ministre de Finances

  • Assegura que no hi haurà referèndum: independentment de les condicions de Papandreu, Venizelos ja ha assegurat que no hi haurà referèndum. No manté bones relacions amb el primer ministre i avui han tingut una discussió.
stats